Die nieuwe visie op toezicht, die komt er (of toch niet?)

Een nieuwe visie op toezicht, komt die er wel of niet? Minister Blok bleek in juni niet overtuigd te zijn van het nut daarvan. Op 9 september neemt hij het rapport “Toezien op publieke belangen” van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in ontvangst.

De (eerste) “kaderstellende visie op toezicht” verscheen in 2001.  Vier jaar later kwam de toezichtvisie “Minder last, meer effect“.

In 2011 was een derde visie in de maak.  In het uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst werd voor 2012 de derde kaderstellende visie op toezicht aangekondigd. In beroepsvereniging Vide werd een tussenstand gepresenteerd. Het Markttoezichthoudersberaad leverde inbreng.

Vergaat het de kaderstellende visie als het tweede kabinet-Den Uyl? Dat zou er komen, maar kwam toch niet. De huidige minister, Stef Blok, toonde zich in juni 2013 niet zeer enthousiast over een nieuwe visie. Van het kabinet zal in elk geval een reactie op het WRR-rapport worden verwacht.

Wat denk jij? Moet er een nieuwe (kaderstellende) visie op toezicht komen?

Categorieën:Geen categorie

4 replies

  1. Een goed gesprek over de zin en onzin van toezicht is altijd nuttig. Het houdt alle betrokkenen scherp over hun eigen rol (of ze nu toezichthouder zijn of niet). Alleen: de visies tot nu toe waren meer papieren tijger dan wat anders. In deze tijd past een andere benadering. Niet 1 moederdocument waarin de waarheid over toezicht staat, maar gerichte deeldiscussies waar beleidsmakers, toezichthouders en publiek wat aan hebben.

  2. Als ik zie hoe vaak nog naar de visie uit 2005 wordt verwezen lijkt me het een goed idee om met behulp van praktijkervaringen naar die visie te kijken en de vragen te beantwoorden: wat meer doen? wat blijven doen? En wat niet meer doen?

  3. Moeten we misschien eerst nog maar eens evalueren wat er van die visie uit 2005 terecht is gekomen? En dan nog: wat hebben we aan principes die een tamelijk open deur-karakter hebben. Wellicht heeft de WRR meer toepasbare aanbevelingen. Dat maar even afwachten wat mij betreft.

    • Het lijkt mij inderdaad heel verstandig om eerst eens te evalueren wat er van de visie uit 2005 terecht is gekomen.
      Wat het WRR-rapport betreft: daarin staan naar mijn idee goede aanbevelingen. Zoals de ‘governance-benadering’ en het gebruik maken van een krachtenveldanalyse. Alleen zijn die dermate abstract geformuleerd, dat iedereen er iets anders onder kan verstaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s