Tussen toezicht en beleid

Goed toezicht vraagt ook om goed beleid. Dat is een van de inzichten die een rol kunnen spelen in de nieuwe of vernieuwde visie op toezicht.

Bij de eerdere discussie over een nieuwe kaderstellende visie op toezicht stond niet alleen het toezicht maar ook het beleid uitdrukkelijk op de agenda. Hoe dient de samenwerking tussen beleidsmakers en toezichthouders gestalte te krijgen? En welke principes hebben er te gelden voor het beleid?

Raakvlakken
Duidelijk is dat er raakvlakken bestaan tussen beleid en toezicht. Wetgeving biedt kaders voor het toezicht. En toezichthouders geven signalen af als zij tegen de grenzen van hun bevoegdheden lopen. Zowel beleid als toezicht wordt verantwoordelijk gehouden voor regeldruk, bijvoorbeeld door het adviescollege Actal.

Verdringing
“Emancipatie van inspecties heeft geleid tot verdringing van het beleid op het gebied van normontwikkeling en compliance assistance in plaats van meer aandacht voor beter toezicht”, constateerde WRR-onderzoeker Meike Bokhorst vorig jaar. “Er schuilt gevaar in het oprekken van de doelstelling van rijkstoezicht en het vermengen van teveel functies. Kerntaak is handhaving, geen beleidsadvies.”

Versterkt
“Effectief toezicht vereist een versterking van de samenwerking tussen wetgeving/beleid en toezicht”, constateerde het Markttoezichthoudersberaad in 2011. “Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat regelgeving wordt ingevoerd die in de praktijk de problemen niet oplost, niet uitvoerbaar is of niet kan worden gehandhaafd.” Volgens de verenigde markttoezichthouders moet de dialoog tussen tussen toezichthouders en beleidsmakers beter worden geborgd. Ook zou er meer consistentie moeten komen in de regelgeving van verschikkende departementen, bijvoorbeeld over de bevoegdheden van toezichthouders.

Meepraten
Meepraten over toezicht met beleid en beleid voor toezichtd? Dat kan hier of via de groep ToezichtTafel op LinkedIn.

Categorieën:Geen categorie

Tagged as:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s