Hoort “vertrouwensbenadering” in visie op toezicht?

Het kabinet wil de “vertrouwensbenadering” in het toezicht. Dit staat in de Verzamelbrief Regeldruk. Hiermee ligt de vraag ook op de ToezichtTafel: hoort de vertrouwensbenadering in een nieuwe visie op toezicht?

Het kabinet omarmt de vertrouwensbenadering:

“De vertrouwensbenadering is een manier van denken die verder verinnerlijkt moet worden bij overheid en bedrijfsleven. Het kabinet verwacht dat er een stimulerende werking van de vertrouwensbenadering uitgaat waarbij bedrijven die bij de groep ‘goed nalevende bedrijven’ willen horen nog meer hun verantwoordelijkheid nemen in ruil voor vermindering van toezichtlasten.”

Het kabinet hoopt dat toezichtlasten zo verschuiven van goed presterende naar slecht presterende bedrijven.

“Met de vertrouwensbenadering kan bij goed nalevende bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen en het proces van risicobeheersing zelf goed organiseren het toezicht worden beperkt tot reality-check’s en een meldings/informatieplicht voorn het bedrijf. Hierdoor hebben inspecties meer tijd om zich te richten op risicovolle en slecht presterende bedrijven.”

In de vertrouwensbenadering worden handhavingsconvenanten afgesloten met goed presterende bedrijven en kan het toezicht worden beperkt. Maar het vertrouwen is niet onbegrensd:

“Belangrijke kanttekening is dat er nooit sprake kan zijn van ‘blind’ vertrouwen. Verder wijst het kabinet erop dat soms EU-regelgeving dwingend voorschrijft hoe de handhaving moet geschieden (bijvoorbeeld door het aantal inspectiebezoeken per bedrijf per jaar te normeren).” 

Het kabinet reageert in de Verzamelbrief Regeldruk onder meer op het advies van de Commissie Vertrouwensbenadering onder leiding van Karla Peijs. Bij de uitwerking van de vertrouwensbenadering is onder meer de Inspectieraad aan zet. De verenigde rijksinspecties hebben ook een rol te spelen in het streven naar “lastenluwe handhaving van implementatieregelgeving”.

Reageren

U kunt reageren onder deze pagina. Ook kunt u deelnemen aan de discussiegroep op LinkedIn. Of u kunt meedoen aan enquete:

Categorieën:Geen categorie

Tagged as: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s