Ferdinand Mertens: “Financiering is grootste probleem van toezicht”

Het probleem van de financiering van het toezicht is een “majeure kwestie”, zegt Ferdinand Mertens, nu programmaleider toezichtopleidingen bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. “Zolang de financiering niet goed is geregeld, blijft het rommelen.”

DEN HAAG-FERDINAND MERTENS-PORTRET

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid pleitte eerder voor een heroverweging van het uitgangspunt om toezicht in beginsel geheel uit de algemene middelen te betalen. Mertens betreurt het dat de adviesraad niet zelf de daad bij het woord heeft gevoegd. “De WRR had de argumenten moeten wegen.”

“Als je vindt dat toezicht zinnig en waardevol is, moet je er ook voor zorgen dat het betaald wordt”, stelt de voormalig inspecteur-generaal. Hij noemt het een “logische oplossing” dat het kabinet de financiële sector zelf wil laten opdraaien voor het toezicht. “Je moet dan wel een mechanisme hebben om te voorkomen dat de toezichthouder achterover gaat leunen. Die moet niet zomaar de heffingen kunnen verhogen.”

Tweeluik

Dit is het eerste deel van een interview met Ferdinand Mertens. De tweede aflevering verschijnt op 15 januari op de ToezichtTafel.

Argumenten

Aan de ToezichtTafel pakken we de handschoen op: we verzamelen argumenten voor en tegen het doorberekenen van de kosten van toezicht. Klik hier om mee te praten.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s