Nieuwe stelling: onafhankelijkheid toezicht beter borgen

De WRR pleit voor “een sterkere borging van de onpartijdige functievervulling en daarmee samenhangende onafhankelijke positionering van toezichthouders”. Toezicht-expert Mertens zei aan de ToezichtTafel dat de positionering meer een cultureel dan een staatsrechtelijk probleem is. Wat denk jij? Doe mee aan de poll!

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid pleit voor een onderzoek naar de “huidige variëteit aan arrangementen”. We variëren tussen  interne en externe verzelfstandiging, ‘klein’ en ‘groot’ zbo-status, wel en geen zelfstandige wettelijke basis, wel en geen deelname van inspecteurs-generaal aan de ministerstaf of bestuursraad, en een collegiale en eenhoofdige bestuursvorm. De WRR roept bijvoorbeeld de vraag op waarom rijksinspecties intern verzelfstandigd zijn en waarom voor markttoezicht zelfstandige bestuursorganen zijn opgericht.

Het kabinet werkt nog aan een antwoord op de aanbeveling om de onafhankelijkheid te versterken. Minister Blok (Wonen & Rijksdienst) koos eerder zelf voor intern en niet extern verzelfstandigd toezicht op woningcorporaties. Die keuze tast de onafhankelijkheid van het toezicht aan, zei het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Volgens Ferdinand Mertens is de positionering van toezicht veel meer een cultureel dan een staatsrechtelijk issue: “De culturele verwevenheid tussen inspecties en ministers is een sluipmoordenaar.”

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s