“Sparrow in de polder”

Nederlandse toezichthouders willen vooral problemen oplossen, dat bleek weer eens tijdens het jaarcongres van beroepsvereniging Vide. In Almere gingen donderdag toezichthouders, inspecteurs, handhavers en evaluatoren op zoek naar de “optimale mix” van interventies. Het draaide uit op “Sparrow in de polder”.

Afsluitende sessie jaarcongres Vide 2014

Jaarcongres Vide 2014

Met deze typering verwees Vide-voorzitter Ko de Ridder naar Malcolm Sparrow, de Harvard-hoogleraar die veel Nederlandse toezichthouders heeft beïnvloed met zijn mantra “Pick important problems, fix them and then tell everybody.” In Nederland leidde zijn aanpak bijvoorbeeld tot het boek “De Interventie“, over het oplossen van “hardnekkige nalevingsproblemen”.

Normmarkering

Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, was naar Almere gekomen om te pleiten voor samenwerking tussen zijn “800 togadragers” en het “verfijnde” netwerk van toezicht en handhaving. Er zijn verschillen maar in beide werelden gaat het volgens hem om “normmarkering”.

De voorzitter van het college van procureurs-generaal bestrijdt het beeld van strafrecht als laatste redmiddel: van ultimum remedium naar optimum remedium. Bolhaar: “Strafrecht is geen probleemoplossend systeem, maar kan er wel een bijdrage leveren om te voorkomen dat iets nog eens gebeurt. We moeten nadenken wanneer en hoe we interventies richten.”

Klassieke muziek

Je moet niet alleen dingen doen die bewezen actief zijn, maar ook dingen uitproberen, zei burgemeester Annemarie Jorritsma. Haar voorbeelden – zoals klassieke muziek op stations – lieten ook zien dat meer toezicht niet altijd de beste oplossing is. Zo ligt er in Almere een snel fietspad, want langs het spoor, dat ook eng bleek te zijn, want buiten de bebouwde wereld. En dus loopt het spoorbaanpad in de nieuwste wijk niet meer langs de spoorbaan.

Even verderop, in het toezicht op de Oostvaardersplaatsen, is het juist de kunst om niet in te grijpen. Tijdens een van de werkbezoeken bleek dat de beheerders het liefst alle kadavers  zouden laten liggen, maar dat mensen daar nog niet aan toe zijn. De congresgangers noteerden als les: “Interveniëren is niet goed, maar het moet soms van de politiek.”

Klik hier voor het programma van het jaarcongres.

Categorieën:Geen categorie

Tagged as: ,

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s