Kabinet wil meer aandacht voor nalevingskosten van Europese regels

Het Nederlandse kabinet wil niet alleen de administratieve lasten maar ook de nalevingskosten van Europese regels terugdringen. Dit zeiden minister-president Rutte en minister Kamp woensdag tijdens de conferentie “Smart EU Regulation, Better Business” in Den Haag.

foto-19

Minister-president Mark Rutte sluit de conferentie af

Minister Kamp van Economische Zaken pleitte voor een permanente Europese waakhond die regeldruk voor bedrijven en burgers toetst en voorkomt. De oprichting van zo’n nieuwe instantie zal in oktober ook onderdeel uitmaken van het advies van de Europese High Level Group on Administrative Burdens onder leiding van Edmund Stoiber.

Nieuwe aanpak

Stoiber pleitte in Den Haag voor een “nieuwe aanpak” in de aanpak van regeldruk. “We kunnen niet terug naar de deregulering van Thatcher. Dat zou niet werken.”

Volgens Stoiber moeten lidstaten zelf meer ambitie tonen en niet alleen lippendienst bewijzen.. Niet alleen kunnen landen zelf Europese regels efficiënter omzetten in hun nationale regimes, maar ook moeten zij bij hun – nachtelijke – compromissen meer aandacht besteden aan de lasten die de afgesproken regels zullen veroorzaken.

Ook Marianne Kingbell, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Europese Commissie, wees op de verantwoordelijkheid van lidstaten om input te geven voor de beoordeling van compliance costs.

Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW wees erop dat veel regels er zijn omdat “politici streven aar een risicoloze maatschappij”. De werkgeversvoorzitter stak ook de hand in eigen boezem. Het bedrijfsleven zou veel eerder moeten aangeven welke lasten nieuwe regels hen zullen berokkenen.

Target

Ook op Europees niveau moet er een target komen voor de reductie van de regeldruk, zei Jan ten Hoopen, voorzitter van het Actal, het Nederlandse adviescollege toetsing regeldruk. In het Nederlandse regeerakkoord is afgesproken dat de lasten in deze kabinetsperiode met 2,5 miljard moeten worden verminderd. Zo’n doelstelling heeft volgens Ten Hoopen een “disciplinerende kracht”.

Volgens minister-president Mark Rutte moet “het nieuwe Europa” zich meer richten op kerntaken, waardoor er ook minder aanleiding is voor nieuwe regels. Hij waarschuwde dat de aanpak van regeldruk niet gedelegeerd kan worden aan specialisten. “Alleen in gezamenlijkheid kunnen we dit monster killen.”

Lees hier het nieuwsbericht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees hier de speech van minister Kamp.

Lees hier de speech van minister-president Rutte.

Categorieën:Geen categorie

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s