Zorgen bij rijksinspecties over doorberekenen van handhavingskosten

Bij rijksinspecties bestaan zorgen over het laten meebetalen aan toezicht door het bedrijfsleven. Dit blijkt uit een onlangs openbaar geworden advies van de Inspectieraad.

Het samenwerkingsverband maakt zich zorgen maakt over de consequenties voor de onafhankelijkheid en rechtsgelijkheid. “Ook is er het gevaar van bureaucratisering en juridificering. Een systeem van doorberekening kan leiden tot een toename van de administratieve lasten voor zowel de betrokken overheidsorganisaties als de bedrijven.”

Schakering
“Binnen de Inspectieraad bestaat een rijke schakering aan opvattingen over het al dan niet laten meebetalen aan toezicht door bedrijven”. Volgens het samenwerkingsverband van rijksinspecties is het “uiteindelijk een politieke, beleidsinhoudelijke keuze om bedrijven te laten meebetalen”, waarbij kostendekkendheid “een belangrijk aspect” is. “Rijksinspecties hebben de taak om in deze discussie de kosten van het toezicht inzichtelijk te maken ten behoeve van het kostprijsmodel.”

Discussie
Het advies bevat een pleidooi voor een brede discussie over “alle vormen van direct en indirecte bijdragen”. In een onderzoek zouden deze vormen “in theorie en praktijk per sector” in kaart moeten worden gebracht, aldus het samenwerkingsverband van rijksinspecties. Vervolgens zou een algemeen kader moeten worden gemaakt.”Vervolgens is het de individuele keuze van de departementen dit verder vorm te geven in de sectorale toezichtarrangementen.”

Maat houden 2014
Het advies dateert van 18 november 2013, maar is op 13 juni 2014 openbaar gemaakt. Het is “meegenomen” in het rapport Maat houden 2014, dat het kabinet onlangs aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Staatssecretaris Mansveld vroeg om een advies over het meebetalen aan toezicht door “majeure risicobedrijven”. De Inspectieraad heeft het verzoek ruim opgevat en beperkt zich niet tot deze bedrijven.

Categorieën:Geen categorie

Tagged as: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s