“Toezichthouders moeten zichzelf de vraag stellen waar ze voor staan”

Toezichthouders moeten zichzelf de vraag stellen waar ze voor staan. Zij moeten verantwoord systeemtoezicht verbinden met de samenleving, met burgers. Dit stelde de voormalige Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vrijdag tijdens de conferentie “Toezicht tegen het licht“.

Brenninkmeijer, nu lid van de Europese Rekenkamer, gaf een inleiding over “geloofwaardig toezicht”. Hij brak wederom een lans voor het “hervinden” van het evenwicht tussen logos, pathos en ethos. “We denken dat alles te rationaliseren en te reageren is, maar wat doen we met gevoelens?”

Onafhankelijkheid

Verschillende sprekers uitten hun zorgen over de positionering van toezicht. Brenninkmeijer noemde het “zeer ernstig dat toezichthouders het als hun taak beschouwen om de minister uit de wind te houden”. Volgens jurist Danny Busch staat de onafhankelijkheid van financiele toezichthouders onder druk staat omdat zij van de politiek moeten scoren. Criminoloog Jan Terpstra zei: “Institutioneel is er iets met de positionering van het toezicht op de politie.” En in de ogen van rechtssociologe Tetty Havinga is het een “structuurfout” dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit onder het ministerie van Economische Zaken hangt.

Overregulering

“Als je slagvaardig toezicht wil, moet je ruime bevoegdheden geven aan de toezichthouder”, aldus hoogleraar financieel recht Busch, die zich kritisch toonde over de “overregulering” van de financiele sector. Daaraan ligt volgens hem niet een goede kosten-baten-analyse ten grondslag. Zo zou het nieuwe AiFMD-regime ervoor zorgen dat professionals meer bescherming genieten dan consumenten. “Er is niet goed gekeken of de regels nodig zijn.”

Spanningsveld

Volgens Busch kiezen DNB en AFM een “breed perspectief”, zoals bepleit door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In navolging van Harvard-hoogleraar Malcolm Sparrow richten zij zich niet alleen op illegaal maar ook op schadelijk gedrag. Het “spanningsveld” dat hierdoor ontstaat, wordt volgens Busch minder naarmate de wet meer open normen hanteert. Hij vraagt zich af of ook het Europese toezicht zich in die “principle-based” richting gaat ontwikkelen.

Gebrekkig

Er klonken ook een pleidooi voor versterking van toezicht. Volgens rechtssociologe Leny de Groot zijn juridische beroepsgroepen te weinig kritisch naar zichzelf. Advocaat en hoogleraar Jako van Hees toonde zich kritisch over “het gebrekkige toezicht op faillissementsafwikkeling”. Hij pleitte voor een certificering en opleidingseisen van curatoren.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s