Lessen uit Londen (1): De “aflevering” van regels

Van 9 tot 11 september organiseerden het Better Regulation Delivery Office (BRDO) en de Wereldbank de conferentie ‘Inspection Reform: Breaking Down Barriers to Trade and Investment“. Op de ToezichtTafel presenteren we deze week drie Lessen uit Londen. Vandaag aflevering 1, over de “aflevering” van regels.

De naam zegt het al, het “Better Regulation Delivery Office” bekommert zich niet alleen om regels maar vooral om de vraag hoe die worden “afgeleverd”. Ook de OESO en de Europese Unie kijkt niet alleen “downstream”: bij Regulatory Reform moet de gehele beleidscyclus in beeld komen.

Groei

In het Verenigd Koninkrijk is de discussie over Regulatory Reform vooral een discussie over groei. Toezichthouders hebben er een “growth duty”: zij moeten bij hun beslissingen het economisch belang in het oog houden. Het BRDO werkt ook overzee vanuit de gedachte dat betere regelgeving ook elders Britse bedrijven kan helpen.

Europa

Ook de Europese Commissie ziet in “smart regulation” kansen voor internationale samenwerking. De meest efficiënte manier om problemen op te lossen is veelal een supranationale manier. En onnodige regelgeving kan juist handel en investeringen belemmeren.

Trend

Een van de trends is dat inspecties zich steeds minder richten op het bestraffen van overtredingen, en steeds meer op het bevorderen van naleving. Bij deze trend hoort dat toezichthouders steeds meer nadruk leggen op risico’s. Ook willen ze onderscheid maken tussen eenmalige foutjes en systematische criminele misdragingen.

Categorieën:Geen categorie

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s