Lessen uit Londen (2): Tussen consultatie en overconsultatie

Lessen uit Londen (2): Tussen consultatie en overconsultatie

Van 9 tot 11 September organiseerden het Better Regulation Delivery Office (BRDO) en de Wereldbank een conferentie ‘Inspection Reform: Breaking Down Barriers to Trade and Investment“. Op de ToezichtTafel presenteren we deze week drie Lessen uit Londen. Vandaag de tweede aflevering: Tussen consultatie en overconsultatie.

Iedereen wil consulteren, constateerde Florentin Blanc van de Wereldbank na de eerste conferentiedag. En consultaties lonen de moeite; betrokkenheid bevordert naleving. Maar het instrument heeft ook risico’s.: overconsultatie, consultatiemoeheid en consultation capture.

Volgens Steve Utterwulghe van de Wereldbank is consultatie slechts een eerste stap naar een echte publiek-private dialoog. En “engaging stakeholders” moet verder gaan dan “praten tegen” belanghebbenden, aldus Kathryn Preece (BRDO). Florentin Blanc (Wereldbank): “Consultatie is een actief proces.”

Een voorwaarde voor succes is dat stakeholders niet bang zijn; hun openheid mag de relatie met de toezichthouder niet op het spel zetten. Ook moet er wel iets gedaan worden met inbreng. En een beetje tijdig, want feedback is als koffie, zei Giedrius Kadziauskas, expert Regulatory Reform uit Litouwen. “It’s good when it’s hot.”

Wie deze lessen niet serieus neemt, riskeert consultatiemoeheid. Ook overconsultatie ligt dan op de loer. En in Londen klonk nog een waarschuwing: pas op voor consultation capture. Luister niet alleen naar bepaalde lobby-groepen. Vraag de goede mensen om inbreng, niet alleen belangenorganisaties. En vergeet vooral de “frontlinie” niet: ook inspecteurs zelf moeten inbreng kunnen leveren.

Op maandag 15 september verscheen de eerste aflevering van Lessen uit Londen, over de “aflevering” van regels. Op woensdag de derde en laatste editie, over legitimiteit. 

Categorieën:Geen categorie

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s