Lessen uit Londen (3, slot): Legitimiteit

Van 9 tot 11 September organiseerden het Better Regulation Delivery Office (BRDO) en de Wereldbank een conferentie ‘Inspection Reform: Breaking Down Barriers to Trade and Investment“. Op de ToezichtTafel presenteren we deze week drie Lessen uit Londen. Vandaag de derde en laatste aflevering, over legitimiteit.

Uit onderzoek blijkt dat een onrechtvaardige behandeling dezelfde hersencellen activeert als fysieke pijn, aldus Florentin Blanc van de Wereldbank. En dus kan een onbehoorlijke inspectie voelen als een stomp in je maag. 

Mensen blijken beter bereid te zijn regels na te leven als zij de regels en de toezichthouders legitiem achten. Bij legitimiteit gaat het niet alleen om de legaliteit, maar ook om de moraliteit van machtsuitoefening. Uit onderzoek blijkt dat de acceptatie van beslissingen vooral afhankelijk is van de manier waarop mensen worden behandeld.

Wat betekent dit voor toezicht? Volgens criminoloog Justice Tankebe is vooral de kwaliteit van de “interpersoonlijke” behandeling belangrijk. Toezichthouders zouden in hun communicatie nadruk moeten leggen op “procedurele rechtvaardigheid”.

Klik hier voor aflevering 1, De “aflevering” van regels.

Klik hier voor aflevering 2, Tussen consultatie en overconsultatie.

Klik hier voor alle presentaties van de conferentie. 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s