Promotie over evaluatie van anti-rookbeleid

Op 13 november verdedigt Wendy Verdonk haar proefschrift “‘Supervision, compliance and societal effects; IMPACT ASSESSMENT OF THE TOBACCO LEGISLATION; Effects of the Workplace-smoking ban and the tobacco sales ban to minors”.

Beschrijving

Het verbeteren en verantwoorden van toezicht is de laatste decennia steeds belangrijker geworden. In dit proefschrift beschrijven we de rol van toezichthouder in relatie tot toezichtevaluatie en de uitvoering in de praktijk.

Tevens zijn er in het kader van de Tabakswet naleef- en beleidsevaluaties uitgevoerd. Hieruit bleek dat na de invoering van de rookvrije werkplek in 2004 de naleving door werkgevers is gestegen tot 96% (2008). De blootstelling aan tabaksrook daalde bij alle werknemers, maar bleef hoger bij laaggeschoolden en mannen. Door de combinatie van de rookvrije werkplek en accijnsverhogingen daalde het tabaksgebruik bij werknemers. De invoering van de leeftijdsgrens van 16 jaar in 2003 zorgde voor minder tabaksaankopen door jongeren. De gevonden effecten dragen bij het bereiken van de beleidsdoelstellingen, het terugdringen van (mee)roken. Dit is belangrijk omdat roken in Nederland de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak is.

Meer informatie:

Promotie: Mw. (Wendy) M.I. Verdonk-Kleinjan

Donderdag 13 november 2014, 14.00 uur

Aula van de Universiteit van Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht.

Universiteit van Maastricht, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s