Tweede Kamer wil Autoriteit woningcorporaties

Er komt een Autoriteit woningcorporaties. Dit blijkt uit een amendement Verhoeven cs, dat is ondertekend door D66 en zes andere fracties. 

Het amendement wil toezicht dat “onafhankelijk van de ontwikkeling en de uitvoering van het rijksbeleid” wordt uitgeoefend. De autoriteit wordt geen zelfstandig bestuursorgaan. De minister wordt verantwoordelijk en handhavingsbevoegdheden worden namens hem uitgeoefend.

Taak

De nieuwe autoriteit krijgt de wettelijke taak om zelf woningcorporaties te beoordelen. Ook moet de nieuwe toezichthouder de minister informatie geven en voorstellen doen. De minister wordt verplicht om mandaat te verlenen om in zijn naam aanwijzingen en andere maatregelen te nemen.

Instructies

De minister mag inhoudelijke instructies alleen in schriftelijke vorm geven en hij moet daarvan de Tweede en Eerste Kamer op de hoogte stellen. Volgens de toelichting mag hij geen onderzoeksvoorstellen van de autoriteit blokkeren. Wel kan hij aanvullende opdrachten geven om onderzoek te doen, bijvoorbeeld ter uitvoering van verzoeken van het parlement.

Organisatie

De organisatie en aansturing wordt gescheiden van het beleidsonderdeel van het departement. De autoriteit krijgt rechtstreekse toegang tot de minister.

Informatie

De autoriteit bepaalt zelfstandig welke informatie de woningcorporaties moeten verstrekken. Volgens de toelichting moet de toezichthouder daarbij wel streven naar beperkte administratieve lasten.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s