Pleidooi voor andere verhoudingen tussen certificering en toezicht

We zijn toe aan andere verhoudingen tussen certificering en toezicht. Dit schrijft Peter Noordhoek naar aanleiding van een “signaal” van enkele rijksinspecties. Zij blijken weinig vertrouwen te hebben in private certificaten. Noordhoek roept in zijn blog op tot een heldere rolverdeling: een branche moet werken aan branchebrede kwaliteit, de overheid aan goed toezicht.

Brancheorganisaties moeten zich de kritiek van rijksinspecties aantrekken, stelt Noordhoek:

“Als de toezichthouders gelijk hebben in hun oordeel over de certificeringsstelsel in het bedrijfsleven, dan hebben de vele goedwillende leden van brancheorganisaties vele jaren lang veel te veel betaald voor iets dat niet deed wat het moest doen. (…) Eigenlijk, op de keper beschouwd, zit het schandaal van de falende certificeringssystemen er vooral in dat branches er nog steeds mee doorgaan, terwijl waar de inspecties mee komen al lang bekend is of had moeten zijn bij de betrokken branches en dat waarschijnlijk ook is.”

Ook de overheid heeft lessen te leren:

“Zet het bedrijfsleven niet in de rol van semi-overheid. Noem het geen zelfregulering als certificeerders langs de bedoelde criteria controles gaan uitvoeren. Het is het outsourcen van overheidstoezicht, niets meer en niets minder. (…) Als de overheid belang heeft bij toezichtondersteuning en toelating: laat die overheid het dan ook organiseren en de eisen stellen (over de kosten moeten we dan maar eens apart hebben).”

Lees hier de hele blog: Criteria voor certificering: over hout en steen

Lees hier het signaal van de rijksinspecties en de kabinetsreactie.

IMG_0594

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s