Autoriteit woningcorporaties wordt onderdeel van inspectie ILT

De nieuwe Autoriteit woningcorporaties wordt een onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit blijkt uit een brief van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).

Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel om de Autoriteit woningcorporaties op te richten. Uit de brief blijkt nu dat de Inspecteur-Generaal van de ILT verantwoordelijk wordt voor het functioneren van de opvolger van het CFV.

Onafhankelijk

Het wetsvoorstel legt vast dat het toezicht onafhankelijk moet zijn van “de ontwikkeling en de uitvoering van het rijksbeleid”. De minister zelf heeft daarom beperkte mogelijkheden om aanwijzingen te geven. Hij kan niet treden in het onafhankelijke oordeel van de toezichthouder.

Positionering

Minister Blok wil onafhankelijk toezicht en volledige ministerieële verantwoordelijkheid combineren met de wens om “een zichtbare, eigenstandige en gezaghebbende toezichthouder” te maken:

“Positionering van de Autoriteit bij de ILT wordt zo vormgegeven dat de Autoriteit als specifiek organisatie-onderdeel van de ILT intern en extern zichtbaar en herkenbaar is en met eigen statuur naar buiten treedt (briefpapier, website, publicaties, etc.). De leiding van de Autoriteit zal het gezicht van de Autoriteit naar buiten zijn.”

Bijzonder

Minister Blok kiest hiermee voor een bijzondere positionering . In de wet komt te staan dat het toezicht onafhankelijk is van de minister. Volgens de brief wordt de Inspecteur-Generaal van de ILT verantwoordelijk voor het functioneren van de autoriteit. Met deze IG wil de minister ook praten over de toezichtstrategie van de nieuwe toezichthouder. Hoe gaat dit werken? Wat is de consequentie van de verantwoordelijkheid van een niet-wettelijk ingestelde inspectie voor een wettelijk ingestelde autoriteit? Hoe “eigenstandig” wordt de Autoriteit woningcorporaties?

Lees hier de gehele brief.

Paul van Dijk

Categorieën:Geen categorie

Tagged as:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s