Peter Noordhoek: “Essay regeldruk vliegt uit de bocht”

Het essay “Actoren en factoren:  over regeldruk en het samenpel van beleid en toezicht” vol behartenswaardige zaken, maar opstellers Rob Velders en Paul van Dijk vliegen op één punt uit de bocht, aldus Peter Noordhoek van bureau Northedge.

“In het algemeen pleiten ze er namelijk voor dat toezichthouders oog moeten hebben voor de lasten die met regelgeving samengaan, maar ze komen niet met concrete voorbeelden van regels of toezichtactiviteiten die geschrapt kunnen worden. Wel komen ze met allerlei voorstellen voor nieuwe initiatieven, inclusief een ‘toezichtcode’. Niet alleen laten ze daarmee weer zien hoe in de praktijk dereguleringsinitiatief in de praktijk steeds weer tot reregulering leidt, ook gebruiken ze een code, een voorbeeld van wat technisch ‘schaduwregelgeving’ wordt genoemd om het licht van al bestaande regelgeving nog een beetje te laten schijnen. Of dat werkt? Mwah.

Noordhoek wijst erop dat er al principes zijn. In zijn ogen gaat het niet om nieuwe codes, maar om “een groter bewustzijn van het effect van regeldruk op het gedrag van de onder toezichtgestelden en daar goed op reageren”. 

“Aanspreken als je weet dat je zelf ook wordt aangesproken.”

Lees hier de gehele blog: Het gat tussen governance en gedrag.

Van Dijk en Velders gebruiken deze en andere reacties voor een nieuwe versie van het essay.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s