Actal: laat toezichthouders adviseren over overbodige regels

“Inspecties en toezichthouders kunnen ondernemers heel goed helpen bij het terugdringen van onnodige regels. Juist omdat zij veel contact met de praktijk hebben, zien inspecteurs en toezichthouders als geen ander waar via zelfregulering de publieke veiligheid is gewaarborgd en dus regels overbodig zijn. Ook zien zij waar regels geen effect hebben of hun doel al lang hebben bereikt en dus beter kunnen verdwijnen.”

Dit stelt adviescollege Actal bij de presentatie van het advies over de mogelijkheden om handhaving (inclusief toezicht) “lastenluwer” te maken.

Feedback

Actal stelt voor de “feedbackfunctie” van toezicht en handhaving verder te verbeteren en benutten in beleid.

“Toezichthoudende en handhavende organisaties hebben kennis van de effecten van beleid in de praktijk, waaronder de onnodige lasten voor ondernemers als gevolg van wet- en regelgeving. Zij kunnen deze kennis verder ontsluiten door (onder andere in hun jaarverslagen) aan te geven waar regels, toezicht en handhaving niet meer (of in mindere mate) nodig zijn omdat het beoogde doel is bereikt, omdat de samenleving inmiddels voldoende eigen borging heeft georganiseerd, of omdat regelgeving, toezicht, en handhaving onvoldoende effectief blijken te zijn, bijvoorbeeld omdat de regelgeving moeilijk handhaafbaar of naleefbaar is. Vervolgens kunnen beleidsdepartementen deze feedback benutten bij het opstellen nieuwe regelgeving.”

Essay

Actal liet een specifiek onderzoek verrichten naar de glastuinbouw. Ook werd een verkenning uitgevoerd naar nationale en internationale ‘best practicus’. In een essay betogen Paul van Dijk en Rob Velders dat ook toezichthouders een verantwoordelijkheid dragen om lasten te beperken.

Lees hier meer.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s