Premier draagt ministers op onafhankelijkheid van inspecties te “markeren”

Minister-president Rutte stelt binnenkort aanwijzingen vast waarin hij ministers opdraagt om de onafhankelijkheid van hun inspecties “steviger te markeren”. Dit schrijft minister Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

Onafhankelijk en onpartijdig toezicht houden is goed mogelijk binnen de ministeriële verantwoordelijkheid, vindt het kabinet. Een formeel-wettelijke positionering van het toezicht is niet nodig, een ministeriële regeling volstaat.

IGZ

Minister Schippers kondigt nu aan dat zij een ministerieel besluit zal vaststellen over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarin komen regels over de taakuitoefening van de IGZ en samenwerking tussen de minister en de Inspecteur-generaal.

Het “onafhankelijkheidsaspect” wordt “gemarkeerd” met twee bepalingen, waarmee de minister zichzelf bindt:

1. Het geven van een aanwijzing aan de Inspecteur-generaal is voorbehouden aan de minister en wordt niet gemandateerd aan ambtenaren.

2. Wanneer de minister een aanwijzing geeft, meldt zij/hij dit onverwijld aan de Tweede Kamer.

In de ministeriële regeling komen ook bepalingen over de werkplancyclus en de procedure voor het publiceren van onderzoeksbevindingen.

Spelregels

Minister Kamp kondigde in april aan dat hij de onafhankelijkheid van het Staatstoezicht op de Mijnen wettelijk zou verankeren. Ook liet hij weten dat het kabinet zou komen met spelregels voor rijksinspecties. Het kabinet nam zich voor hierover in de zomer de Tweede Kamer te informeren.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s