WRR: beperk contacten tussen extern en intern toezicht

Een marktautoriteit of inspectie moet alleen in crisissituaties contact hebben met de raad van toezicht van een semipublieke organisatie. Dit schrijft de de Wetenschappeijke Raad voor het Regeringsbeleid in Van incident naar preventie. Beperking en versterking van de relatie tussen intern en extern toezicht. ‘Intensivering van de relatie tussen intern en extern toezicht op organisatieniveau kan leiden tot te grote wederzijdse betrokkenhied en te geringe afstand, waardoor rollen ongewenst vermengd raken.’

De WRR ziet een politieke tendens, zij het niet een consequente, om de relatie tussen externe en interne toezichthouders te versterken. De wetgever stelt strengere eisen aan raden van toezicht van instellingen in de sectoren zorg, onderwijs en wonen. Zij krijgen wettelijke meldplichten. En externe toezichthouders krijgen mogelijkheden om in te grijpen.

In de ‘Policy Brief’ geeft de WRR een waarschuwing af: marktautoriteiten en inspecties komen in het vaarwater van raden van toezicht, en omgekeerd. Verantwoordelijkheden moeten scherp worden afgebakend.

Op sectorniveau zijn contacten positief, aldus het adviesorgaan. Het is goed als organisaties van toezichthouders op sectorniveau “lichte en vrijwillige” relaties aanknopen om normen te ontwikkelen om van elkaar te leren. Ook kan gebruik worden gemaakt van ervaringen op andere terreinen, zoals de financiële sector.

Op organisatieniveau is voorzichtigheid geboden. Onder normale omstandigheden moet het bestuur, en niet de raad van toezicht, het aanspreekpunt zijn en blijven voor de externe toezichthouder. ‘Zware en verplichtende relaties passen meer bij instellingen met een verhoogd risico op misstanden.’

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s