Beroepsvereniging Vide wil zich mengen in publiek debat over toezicht

Beroepsvereniging Vide wil gaan participeren in het publieke debat over toezicht. Dit blijkt uit het jaarplan voor 2016.

De vereniging voor handhavers, inspecteur, toezichthouders en evaluatoren in het publieke domein begint met experimenten en wil na een jaar bezien of deze route effectief is.

“Mede gebaseerd op de rijke ervaring van onze leden willen we publieke discussies voorzien van kanttekeningen vanuit de praktijk. Op deze wijze beogen we het debat te verrijken.”

De beroepsvereniging was tot nu toe terughoudend in het publieke debat, maar constateert dat ook toezicht zelf onderwerp van discussie is.

“Vide ziet haar rol vooral in het benoemen van de vraagstukken, de dilemma’s waar toezichthouders mee geconfronteerd worden, de thema’s die herkenbaar uit de casuïstiek van de actualiteit te halen zijn. Het is niet de bedoeling een oordeel te vellen over hoe toezichthouders het doen, generiek of in concrete gevallen.” 

Congres

Op 12 april wijdt Vide het jaarcongres aan “Toezicht in de moderne maatschappij. Hoe de rollen worden omgedraaid.”

“Toezicht wordt iets van iedereen en is niet niet meer alleen het domein van de toezichthouders. Daarnaast is er een trend waarneembaar dat er ook meer gekeken wordt naar ons als toezichthouder. Je wordt nu zelf onder de loep genomen en via simpele tools als sociale media kun je er ineens persoonlijk bij betrokken worden. Daardoor word je zelf het onderwerp van toezicht. Hoe gaan we hiermee om?”

FullSizeRenderVerantwoordelijkheid

Toezichthouders dragen medeverantwoordelijkheid voor de effecten van beleid, stelde Peter Veld,  nu verbonden aan ABDTopconsult, in zijn nieuwjaarsspeech. Toezicht kan slecht beleid niet corrigeren. Toezichthouders dienen in zijn ogen ook te adviseren over het schrappen van regels; anders blijven zij alleen bijdragen aan het vergroten van de complexiteit.

“Het regent autoriteiten”, zo kenschetst Veld de ontwikkeling van extern toezicht. Hij ziet “erosie” van intern toezicht, die dient “om ons te beschermen tegen de bazen”. Veld: “Extern toezicht kan incidenten ontdekken, intern toezicht kan ze voorkomen.”

Telescoop

In de gereedschapskist van een toezichthouder hoort niet alleen een microscoop maar ook een telescoop, aldus de voormalige directeur-generaal van de Belastingdienst. Zij horen analyses te maken over de ontwikkelingen in de loop van de tijd. “Niet de geschiedenis telkens opnieuw laten beginnen.”

Veld riep zijn gehoor op om snel de omslag te maken naar het gebruik van big data. Toezichthouders dreigen anders “een hele grote boot te missen”.

Klik hier voor meer informatie.

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s