Pleidooi voor Nationale Inspectie en minister van Toezicht

Breng alle rijksinspecties samen in een Nationale Inspectie. En benoem een minister van Toezicht. Deze voorstellen staan in een notitie van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) onder leiding van prof. Mr. Pieter van Vollenhoven.

De Nationale Inspectie zou een zelfstandig bestuursorgaan moeten worden, waarin alle (agenda)leden van de Inspectieraad worden opgenomen:

 • Agentschap Telecom
 • Erfgoedinspectie
 • Inspectie voor de Gezondheidszorg
 • Inspectie Jeugdzorg
 • Inspectie Leefomgeving en Transport
 • Inspectie van het Onderwijs
 • Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
 • Inspectie Veiligheid en Justitie
 • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
 • Staatstoezicht op de Mijnen
 • Inspecteur-generaal der Krijgsmacht
 • Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming
 • Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie

De minister van Toezicht moet volgens Van Vollenhoven “een essentiële rol gaan vervullen in het vinden van een balans van verantwoordelijkheden tussen die van de overheid voor veiligheid en die van ondernemingen en organisaties. Tevens wordt deze minister verantwoordelijk voor het bewerkstelligen van adequaat overheidstoezicht.”

“Dit betekent dat alle toezichthouders (de Nationale Inspectie) over voldoende kennis, expertise, bevoegdheden en middelen moeten beschikken. Het betekent ook dat dit toezicht voldoende diepgang en frequentie moet hebben. Het is een politieke verantwoordelijkheid om zodanige condities te creëren. De praktijk heeft echter voldoende aangetoond dat men dit proces nu door de huidige bestaande verkokering en versnippering op dit gebied niet weet te realiseren.”

De notitie “Waar was het overheidstoezicht” is kritisch over de staat van de veiligheid Bedrijven dragen hiervoor verantwoordelijkheid, maar maken die niet waar. Zelfregulering en intern toezicht werken niet. Extern toezicht is bang om betuttelend over te komen.

De SMV wijst erop dat al eerder is gepleit voor meer duidelijkheid, onafhankelijkheid en meer kwaliteit bij de inspecties.

“Zij moeten geen verlengstuk meer zijn van het bestuur en beleid, maar onafhankelijk het publieke belang dienen. Helaas bleven vele adviezen hieromtrent onuitgevoerd liggen, omdat de wereld van de veiligheid te versnipperd en te verkokerd is. Niemand voelt zich geroepen om hierin het voortouw te nemen.”

Volgens de SMV moet er nu iets gebeuren:

“Voor de veiligheid en onze samenleving en met de Tweede Kamer verkiezingen in zicht, zou de samenleving zéér gebaat zijn met een heldere standpunt hieromtrent. Gesjoemel kan nooit helemaal worden uitgesloten, maar het mag geen jaren – zelfs tientallen jaren – voortduren.”

Lees hier de notitie: “Waar was het overheidstoezicht”

Het voorstel voor een Nationale Inspectie was eerder dit jaar ook opgenomen in de notitie “Het Veiligheidsdebat”  van de SMV.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s