OESO onderkent verschillende risico’s voor onafhankelijk toezicht

In de levenscyclus van een toezichthouder zijn er verschillende momenten waarop de onafhankelijkheid in gevaar kan komen. Bijvoorbeeld bij de benoeming van de bestuurders en meer nog bij de voordracht van kandidaten. Ook de toekenning van het budget en individuele beslissingen kunnen aanleiding vormen voor ongepaste beïnvloeding.

Dit staat in het rapport “Being an Independent Regulator” van de OESO, op basis van inbreng vanuit 48 markttoezichthouders (economic regulators) uit 26 verschillende landen. De OESO verwacht dat de uitkomsten ook relevant zijn voor andere toezichthouders en vraagt aandacht voor de relatie met zowel de overheid als het bedrijfsleven. En dan gaat het niet alleen om de formele regels.

Cns-TusWgAAYdY9

Bron: OECD – Rara Avis? Searching for Regulatory Independence in its Natural Habitat

Grijs
De OESO constateert dat tussen overheidsbeleid en toezicht altijd een grijs gebied zal bestaan. Het is daarbij belangrijk de rollen goed te markeren. Parlementen kunnen een rol spelen om helderheid te scheppen en eventuele impasses te doorbreken. Het is daarom goed als toezichthouders regelmatig in gesprek gaan met de volksvertegenwoordiging.

Media
Uit de survey blijkt dat zowel ministers als toezichthouders wel eens hun toevlucht zoeken bij media. Ministers kunnen met een publieke reactie proberen om beslissingen van toezichthouders te beïnvloeden. Voor toezichthouders bieden media juist gelegenheid om ongewenste interventies van ministers publiek aan de kaak ste tellen.

Lobby
Volgens de OESO betekent onafhankelijkheid niet dat toezichthouders zich niet hoeven te verantwoorden of dat zij anderen niet hoeven te betrekken bij hun activiteiten. Zij moeten daarbij ook voorkomen dat consultaties worden verward met onderhandelingen. Lobbyregels kunnen helpen om de relatie met de sector meer transparant te maken.

Box
De OESO constateert dat het benoemingsproces van bestuurders relatief transparant is, maar dat de voordracht van kandidaten een ‘black box’ kan zijn: wie nomineert de kandidaten? Onafhankelijke selectiecommissies kunnen helpen om de onafhankelijkheid te bevorderen.

Budget
Moet het toezicht uit algemene middelen of juist uit heffingen worden betaald? Volgens de OESO is deze vraag minder belangrijk dan de vraag hoe het budget wordt vastgesteld, toegekend en gebruikt. Bij doorberekening van kosten aan de sector moet worden voorkomen dat er te weinig geld is, of te veel invloed van het bedrijfsleven. Bij financiering door de overheid is het beter om het budget niet per jaar maar voor een langere periode te laten toewijzen.

Lees het gehele rapport hier.

Categorieën:Geen categorie

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s