Werkgroep Tweede Kamer wil vinger aan de pols bij privatisering en verzelfstandiging

De Tweede Kamer moet nauwgezet volgen of het kabinet het eigen “besliskader” voor privatiseringen en verzelfstandigingen volgt. Dit adviseert een parlementaire werkgroep in het rapport Hoe gaat het verder?. Sinds 2013 zijn de aandachtspunten en richtlijnen in vijf van de vijftien gevallen aantoonbaar gebruikt.

Een commissie van de Eerste Kamer pleitte in het rapport “Verbinding verbroken” (2013) voor het gebruik van een besliskader bij privatiseringen en verzelfstandigingen. Het kabinet nam zich voor het kader te gebruiken bij elke privatisering of verzelfstandiging.

Een werkgroep van de Tweede Kamer is nagegaan in hoeverre het besliskader is gevolgd en wat de intentie van het kabinet was:

schema werkgroep-van raakUit het rapport:

“Van de vijftien privatiseringen/verzelfstandigingen vermeldt het kabinet in acht gevallen het besliskader te (zullen) volgen, waarvan er één gedeeltelijk wordt gevolgd. In drie gevallen is dit aantoonbaar gebeurd, in drie gevallen is het nog niet te beoordelen of het totale kader wordt gevolgd.” In één geval is het niet gevolgd en het kabinet heeft ook gezegd dit niet te doen. “Van de zes gevallen waar het kabinet zich niet heeft uitgesproken over het gebruik van het besliskader is bij drie afgeronde trajecten geen toepassing van het kader aangetroffen. Over drie lopende trajecten is de toepassing van het besliskader ook niet aangetroffen, maar dat zou nog kunnen volgen.”

Conclusie is:

“In één derde van de vijftien privatiserings/verzelfstandigingstrajecten is het besliskader gevolgd, waarvan er één gedeeltelijk. In acht gevallen heeft het kabinet uitgesproken het besliskader geheel of gedeeltelijk te volgen.”

Openbaar bestuur

Update 10-9: Het rapport van de werkgroep staat binnenkort op de agenda van de Tweede Kamer, tijdens een (nog te plannen) algemeen overleg met minister Blok (W&R) over het openbaar bestuur.

 

 

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s