Tuchtrechter eist kenbare waarborgen bij risicogestuurd toezicht

Toezichthouders moeten duidelijk maken wanneer en hoe zij risicogestuurd toezicht uitoefenen. Dit blijkt uit twee uitspraken van de hoogste tuchtrechter voor de advocatuur. De beslissingen kunnen ook interessant voor andere sectoren met risicogestuurd toezicht.

In de twee beoordeelde gevallen paste een deken als toezichthouder risicogestuurd toezicht toe. Over de waarborgen met betrekking tot dit specifieke toezicht was volgens het Hof van Discipline “onvoldoende informatie” beschikbaar. Daarmee was het toezicht “niet kenbaar” met voldoende waarborgen omkleed.

“De deken heeft ter zitting verklaard dat tot dit toezicht en de criteria daarvoor besloten is in het landelijk dekenberaad, maar de notulen van dit beraad zijn niet openbaar te raadplegen, zodat de aan de keuze voor déze criteria ten grondslag liggende overwegingen niet bekend zijn.”

Het Hof van Discipline constateert dat er geen protocol was en dat de procedure niet duidelijk was. Ook was niet duidelijk hoe verschillende dekens hiermee omgaan. 

“Daarmee kan in deze tuchtzaak niet worden vastgesteld dat dit toezicht voldoet aan de vereisten van consistentie en zichtbaarheid en aan het gelijkheids- en het zorgvuldigheidsbeginsel.”

De twee uitspraken kunnen en mogen aanleiding zijn voor reflectie bij andere toezichthouders. Zijn er voldoende waarborgen bij risicogestuurd toezicht? En zijn die waarborgen voldoende kenbaar?

Lees hier het artikel op Advocatie, met links naar de twee uitspraken van het Hof van Discipline.
Paul van Dijk

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s