Right to Challenge: (ook) toezichthouders uitgedaagd

De “Right to Challenge” aanpak past goed in het risico-denken en in de taak van toezichthouders, aldus Mindert Mulder. Zijn blog:pasfoto_mindert_29maart2016

“Right to Challenge” is het recht om de overheid uit te dagen. Bedrijven, bewoners, consumenten, die een overheidstaak willen overnemen, kunnen daarvoor de ruimte krijgen.

In een “handreiking” geeft de rijksoverheid aan dat ze muziek ziet in deze aanpak. Beleidsmakers, wetgevers én toezichthouders krijgen tips hoe ze de burger een eigen rol kunnen geven bij de behartiging van publieke belangen in markten en sectoren.

In sommige wetten is dit recht verankerd (de nieuwe Omgevingswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Woningwet 2015), maar een wettelijk recht is niet altijd nodig.

Het idee is dat gegeven de doelen van een wet – er veel meer ruimte kan zijn voor de samenleving om zelf te bedenken hoe men binnen de wettelijke kaders kan handelen. Dit geeft mogelijkheden voor co-operatie tussen overheid en markt.

Niet alleen voor beleidsmakers, ook voor toezichthouders is dit een uitdaging. Het past goed in het risico-denken en in de taak van toezichthouders: hoe te zorgen dat maatschappelijke problemen worden opgelost (en niet louter: wordt de wet wel nageleefd?).

Ook kan door het activeren van eigen verantwoordelijkheid worden voorkomen dat toezichthouders met harde sancties en alle procedures van dien, moeten optreden. Dan is wel nodig dat deze bedrijven ook het vertrouwen waarmaken en het eigen initiatief een succes te laten zijn.

Met de nieuwe handreiking nodigt de rijksoverheid alle spelers in de markt en bij de overheid uit om aan de slag te gaan en na te denken over nieuwe mogelijkheden om maatschappelijke ruimte te koppelen aan de realisatie van publieke belangen.

Mindert Mulder
Eigenaar van Regulator

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s