Beroepsvereniging Vide wil rol in publiek debat

Het bestuur van beroepsvereniging Vide wil zich mengen in het publieke debat over toezicht. Dit blijkt uit de meerjarenstrategie die op 24 januari wordt gepresenteerd aan de leden. “Toezicht, inspectie en evaluatie zij onmisbare publieke functies die soms een pleitbezorger nodig hebben.”

Het bestuur wijst op het bijzondere karakter van toezicht.

“Het bijzondere karakter van toezicht, door de WRR ook wel als ‘toezichtparadox’ aangeduid, bestaat er daarbij uit dat ‘als alles goed gaat’ toezicht wordt te vaak gezien als overlast, terwijl ‘als er dingen zijn misgegaan’ vooral het toezicht heeft gefaald.” 

Het bestuur wil in het maatschappelijke debat opkomen voor “het belang van goed, onafhankelijk gepositioneerd, transparant en adequaat toegerust toezicht en van hen die toezicht als hun beroep hebben”.

Vide zal zich “met mate” in de publieke discussie mengen. “Vide gaat niet in op individuele casus, maar wanneer er drie vergelijkbare gevallen zijn of aspecten van het toezicht in algemene zin ter discussie staan, kunnen we ons mengen in het debat.”

Bij de pleitbezorging wil Vide de nadruk leggen op vier onderwerpen:

 1. Realistische verwachtingen over toezicht
 2. Het belang van onafhankelijkheid
 3. Kansen en dilemma’s bij data-gedreven toezicht
 4. Leren van toezicht

 

Lees hier de meerjarenstrategie.

Categorieën:Geen categorie

1 reply

 1. Interessante ontwikkeling om de toezichthouder via beroepsvereniging Vide een stem te geven.
  Hierbij wil ik een kanttekening plaatsen:
  – Op dit moment zijn vooral de rijkstoezichthouders in Vide vertegenwoordigd. Gelet op alle ontwikkelingen in het sociaal domein, maar ook op gebied van milieu /omgevingswet zou Vide zich meer moeten gaan richten op de lokale/regionale toezichthouders. Zij vormen een veel grotere groep en zijn vaak veel zichtbaarder voor burgers dan de rijksinspecties. Op lokaal niveau kan de dynamiek van het toezicht complexer zijn dan op rijksniveau. Een toezichthouder bij de gemeente wordt (soms) binnen zijn eigen organisatie weerhouden om in te grijpen omdat zijn collega-ambtenaren (of de wethouder) een heel ander (publiek) belang hebben: moet dat bedrijf wel/niet gesanctioneerd worden?
  Hoe zit t met de onafhankelijkheid van de lokale toezichthouder ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s