Bewindspersonen van en voor toezicht

Mocht er in de komende kabinetsperiode discussie ontstaan over een markttoezichthouder of rijksinspectie, welke minister of staatssecretaris kan dan ter verantwoording worden geroepen? Een overzicht op basis van de portefeuilleverdeling van Rutte III:Portefeuilles toezicht Rutte IIISommige ministers en staatssecretarissen zijn beleidsverantwoordelijk voor verschillende toezichthouders. Minister Dekker (Rechtsbescherming) is verantwoordelijk voor drie toezichthouders.

Ook in de komende kabinetsperiode kunnen bij een toezichthouder meerdere bewindspersonen in beeld zijn, bijvoorbeeld bij NVWA en Inspectie van het Onderwijs, maar ook ILT.

Minister Ollongren (BZK) heeft de “rijksdienst” in portefeuille, waartoe de rijksinspecties worden gerekend. Staatssecretaris Knops is verantwoordelijk voor het verzelfstandigingsbeleid.

Update 10-11-17:

De bewindslieden van VWS hebben in een brief laten weten dat de verschillende bewindspersonen verantwoordelijk zijn voor hun eigen onderwerpen maar ook voor “daaraan gerelateerde generieke beleidsaspecten”, zoals toezicht. De minister van VWS (De Jonge) is eindverantwoordelijk voor de organisatie, waaronder de organisatorische aansturing van toezichtorganisaties. De eerder gepubliceerde portefeuilleverdeling deelde “NZA” en “Toezicht care & jeugd” toe aan minister De Jonge en “Toezicht voedselkwaliteit en NVWA” en  “Toezicht, CBG, CIBG, RIVM” aan minister Bruins.

Is het overzicht compleet en juist? Suggestie zijn welkom (e-mail: toezichttafel@gmail.com).

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s