Informatiegestuurde handhaving vereist goed zicht op data

Op 5 februari presenteerde directeur De Ridder van de Rekenkamer Metropool Amsterdam in Pakhuis De Zwijger de resultaten van het onderzoek Handhaving en overlast aan een gemêleerd gezelschap van bewoners, bestuurders, handhavers, beleidsmakers en deskundigen. Rob Velders was erbij en brengt verslag uit:

De Rekenkamer bestudeerde de effectiviteit van de aanpak van sociale overlast in vijf gebieden in de hoofdstad. Sociale overlast is de overlast die mensen direct bij elkaar veroorzaken. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld dronkenschap, agressiviteit en dealen.

De Rekenkamer constateert dat de gemeentelijke aanpak onvoldoende is en dat dit voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt doordat de gemeente onvoldoende zicht heeft op het probleem. Informatiegestuurde handhaving – het uitgangspunt van de gemeente – vereist dat de informatie op orde is.

Er blijkt onduidelijkheid te bestaan over de definities van de verschillende vormen van overlast. Data worden niet goed en in verschillende systemen verzameld. Ook bleek dat in een bepaalde buurt ongeveer een kwart van de meldingen van bewoners verloren gaat.

De directeur van de Rekenkamer wees erop dat cijfers op zich niet alles zeggen. Het is noodzakelijk om met burgers te praten. Sommige problemen kunnen namelijk zo specifiek zijn (naar locatie of aard) dat ze in de grote aantallen verloren gaan, zelfs op buurtniveau. De gemeente wordt dan ook geadviseerd om beter na te denken over meldingen.

Toerusting

Volgens de Rekenkamer is de toerusting van de toezichthouders onvoldoende, zowel in aantallen als in uitrusting en bevoegdheden. Ook de afstemming met andere partners is niet goed.

Burgers zien te weinig handhavers en zijn niet tevreden over wat met meldingen wordt gedaan. Het beeld is ontstaan dat de aanpak van sociale overlast weinig doortastend is. Er is dan ook grote kans op “meldingsmoeheid” en het overnemen van asociaal gedrag. “De aanwezigheid van de overheid is nodig om duidelijk te blijven maken dat normovertreding niet geaccepteerd wordt.”

Leren

Na een gesprek over de bevindingen tussen de directeur, een bewoonster en een stadsdeelvoorzitter werd in groepen gediscussieerd over de uitkomsten. Een van de bevindingen was dat toezichthouders meervoudig moeten “leren” kijken. Zij moeten niet “met oogkleppen” naar de eigen taken kijken en niet alleen denken vanuit bevoegdheden. “Als je iets ziet wat raar is, doe er dan iets mee.”

Ook zou minder moeten worden gesproken over te weinig handhavers en meer over te weinig handhaving. Immers, een deel van de overlast kan met hele andere middelen aangepakt worden. Zo heeft de gemeentelijke ombudsman onlangs aangegeven dat het eenvoudig is om op basis van kentekens van taxi’s via het RDW na te gaan of deze verzekerd zijn. Indien dat niet het geval is, kan bijvoorbeeld de vergunning worden ingetrokken. Ook de snelheid van schepen is online te controleren (en te sanctioneren).

Het rapport en alle bijlagen vindt u hier.

Rob Velders

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s