Onderzoek: wordt onafhankelijkheid van rijksinspecties “beleefd”?

Minister Raymond Knops (BZK) laat onderzoeken of de onafhankelijkheid van rijksinspecties ook in de praktijk wordt gevoeld. 

In een brief aan de Tweede Kamer wijst Knops erop dat de Aanwijzingen inzake rijksinspecties uitgaan van onafhankelijkheid, zij het onder volledige ministeriële verantwoordelijkheid.

“Deze onafhankelijkheid is geen papieren werkelijkheid, en moet zo ook worden beleefd in de praktijk. Of dit in alle gevallen ook het gevoel is, laat ik inmiddels in brede zin onderzoeken. Als minister verantwoordelijk voor het stelsel van rijkstoezicht ben ik van mening dat publiek vertrouwen in onafhankelijk toezicht noodzakelijk is om de aan de inspecties toevertrouwde publieke belangen te kunnen borgen. De Aanwijzingen inzake de rijksinspecties bieden daarvoor een belangrijk kader, maar ik wil zicht krijgen op het functioneren van dit kader in de praktijk, om te kunnen beoordelen of aanpassingen nodig zijn. Daartoe zal ik nog dit jaar de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties evalueren en u over de uitkomsten informeren. Vooruitlopend hierop zal ik de Inspecteurs-Generaal, verenigd in de Inspectieraad, vragen om hun visie op de vraag wat nodig is om publiek vertrouwen in onafhankelijk toezicht te bevorderen. Deze visie zal ik met hen bespreken en ook betrekken bij de evaluatie.”

“De evaluatie van de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties is onderdeel van een brede evaluatie van rijksorganisaties op afstand (zoals planbureaus en adviescolleges). De minister wil daarbij “een verdiept inzicht krijgen in het feitelijk gedrag rond deze organisaties, waaronder de feitelijke onafhankelijkheid.

De brede evaluatie is daarmee vooral gericht op wat er daadwerkelijk gebeurt en niet alleen op de naleving van de regels.”

De uitkomsten van dit brede onderzoek worden eind 2021 verwacht.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s