Evaluatiecommissie bepleit overleg tussen Onderzoeksraad en rijksinspecties

“Voer periodiek overleg met de Rijksinspecties over mogelijke raakvlakken en gedeelde vraagstukken zodat de inhoudelijke band tussen de Onderzoeksraad en de inspecties behouden blijft.”

Deze aanbeveling doet de commissie die het functioneren van de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geëvalueerd. In een reactie wijst de raad erop dat er al een samenwerkingsprotocol is, maar dat de samenwerking ook grenzen kent. De Onderzoekraad kan niet alle informatie delen en doet juist ook onderzoek naar rijksinspecties.

Volgens de Onderzoeksraad vindt er al periodiek overleg plaats. Een of twee keer per jaar is er een gezamenlijke bijeenkomst met een voorbereide agenda. “Naar aanleiding van deze aanbeveling zal de Onderzoeksraad voor het volgende overleg met rijksinspecties het bestaande protocol ter evaluatie agenderen.”

Tijdelijke commissies

De Onderzoeksraad spreekt zich uit tegen de instelling van een tijdelijke commissie als de raad al kenbaar heeft gemaakt een bepaald voorval te gaan onderzoeken. “Dit is onwenselijk vanwege de onderzoeksdrukte die vervolgens ontstaat.”

De Onderzoeksraad reageert hiermee op de aanbeveling om zelf het initiatief te nemen tot overleg met andere onderzoekende instanties. “In die gevallen waarin toch voor een ad hoc onderzoekscommissie gekozen wordt, zoekt de Onderzoeksraad uiteraard actief contact, binnen de grenzen van de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid.”

Lees hier het evaluatierapport en de reacties van de Onderzoeksraad en de minister van Justitie en Veiligheid.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s