Aanwijzing voor ILT van tafel

De ILT moet toch optreden tegen luchtvaartmaatschappijen die een geannuleerde vlucht alleen compenseren met een voucher. Minister Van Nieuwenhuizen gaf eind maart de aanwijzing  om af te zien van handhaving, maar heeft deze aanwijzing aan de ILT nu onder druk van de Europese Commissie ingetrokken.

In een aanbeveling heeft de Europese Commissie gisteren (nogmaals) gewezen op het recht van consumenten op terugbetaling. Vouchers moeten zo aantrekkelijk mogelijk worden, maar consumenten kunnen daarnaast altijd aanspraak maken op directe financiële compensatie. Ook kunnen zij nog steeds een klacht indienen bij nationale autoriteiten zoals de ILT.

In een persconferentie stelde vice-voorzitter Vestager aanvankelijk dat de Commissie infractieprocedures start tegen lidstaten die dit recht van consumenten onvoldoende beschermen. Deze uitspraak trok zij later terug. Collega-commissaris Valean liet weten dat vooralsnog alleen “aanmoedigingsbrieven” worden verstuurd.

“We kunnen voorlopig doorgaan met vouchers, er is geen strafmaatregel nog”, luidde de eerste reactie van minister-president Rutte. Maar minister Van Nieuwenhuizen liet via de Telegraaf weten dat luchtvaartmaatschappijen voortaan naast de voucher ook de optie ‘geld terug’ moeten aanbieden. De ILT gaat controleren of dit gebeurt (link). De minister roept consumenten op om zoveel mogelijk voor vouchers te kiezen.

Op 14 mei heeft de minister de Tweede Kamer laten weten de aanwijzing in te trekken. De ILT op de website: “De minister heeft op 14 mei het voornemen uitgesproken om deze aanwijzing in te trekken. De ILT wacht op de formele intrekking.“

Meer informatie over de aanwijzing:

  • Brief over aanwijzing aan de Tweede Kamer hierover (30 maart)
  • Antwoorden op Kamervragen (28 april).

 

 

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s