‘Toezicht belangrijke waarborg in coronacrisis’

Het is belangrijk dat inspecties en onafhankelijke toezichthouders hun taak kunnen blijven uitvoeren. Volgens het College voor de Rechten van de Mens vormen controle en onderzoek een belangrijk rechtsstatelijk waarborgmechanisme.

Er is bijvoorbeeld een mensenrechtelijke plicht om personen van wie de vrijheid is ontnomen voldoende te beschermen tegen het virus en toegang te garanderen tot adequate medische zorg in geval van besmetting. Die zorgplicht geldt voor mensen in gevangenissen en politiecellen, in vreemdelingenbewaring, maar ook voor mensen die in de praktijk ‘vastzitten’ in asielzoekerscentra of in (psychiatrische) ziekenhuizen, zorginstellingen of verpleeghuizen. Juist in dat soort situaties iscontrole en onderzoek door inspecties en onafhankelijke toezichthouders een belangrijk rechtsstatelijke waarborgmechanisme.”

Spoedwet

Het College zegt nu nog niet goed te kunnen beoordelen of de nu gemaakte inbreuken op vrijheidsrechten wel of niet proportioneel zijn. Het “lijkt” wel een verstandige beslissing van de regering om via een spoedwet beperkende maatregelen juridisch beter vast te leggen, ter vervanging van de noodverordeningen. “Ook in een crisissituatie moeten de grondwettelijke en verdragsrechtelijke regels en principes voor inbreuken op vrijheidsrechten gevolgd.

Waakvlam

Het College hint erop dat het kabinet noodbepalingen in werking kan laten treden die nu in een soort ‘waakvlam-stand’ staan. De regering zou zo’n besluit kunnen nemen zonder een noodtoestand uit te roepen.

Aanmelden

Het College wijst erop dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens vereist dat maatregelen die verder gaan dan een reguliere inperking van vrijheidsrechten worden aangemeld bij de Raad van Europa. “Nederland heeft de maatregelen die zijn getroffen niet gemeld bij de Raad van Europa.”

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s