Nieuw toezicht op Kamerleden: onafhankelijk, met oog voor politiek

Een nieuw College van toezicht integriteit gaat “op een zorgvuldige, onpartijdige en objectieve wijze” onderzoek doen naar de integriteit van Kamerleden. Daarbij moet deze nieuwe toezichthouder zich “terdege bewust” zijn van de politieke context.

Dit schrijft het Presidium van de Tweede Kamer in een toelichting op het voorstel voor toezicht en handhaving op het gebied van integriteit.

Het nieuwe college gaat toezicht houden op de naleving van de Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Iedereen kan straks een klacht indienen tegen een Kamerlid. Indien het college oordeelt dat de Gedragscode is overtreden, kan het de Kamer voorstellen om een sanctie op te leggen: een aanwijzing, een berisping of een schorsing van maximaal een maand.

“Het doen van onderzoek naar integriteitsschendingen dient op afstand van de politiek plaats te vinden”, schrijft het Presidium aan de Tweede Kamer, maar het onafhankelijke college moet ook oog hebben voor “de politieke context waarin een onderzoek plaatsvindt en de gevolgen die een onderzoek heeft voor het betrokken Kamerlid en de Kamer als geheel”.

Het college wordt samengesteld uit drie personen “met gezag en deskundigheid”, die door het Presidium worden voorgedragen en door de Kamer worden benoemd. Zittende Kamerleden komen hiervoor niet in aanmerking, oud-Kamerleden wel. De drie collegeleden krijgen hiervoor een onkostenvergoeding.

Zie hier de link naar het voorstel (inclusief toelichting) en antwoorden op vragen.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s