“Regulatory excellence is people excellence”

“Het belangrijkste van alles is; excellent toezicht betreft excellente mensen. Alleen als de mensen die bij een toezichthoudende organisatie werken daadwerkelijk gecommitteerd zijn om publieke meerwaarde te leveren, alsmede om te leren en te verbeteren in een omgeving die respectvolle betrokkenheid met anderen vereist, kan een toezichthouder uitmuntendheid bereiken.”

Dit zei Cary Coglianese op 16 juni tijdens een webinar over excellent toezicht (Achieving Regulatory Excellence, RegX) in opdracht van ANZSOG, de Australian and New Zealand School of Government.

Onzichtbaar

Coglianese begon zijn presentatie met een zwarte slide waarmee hij wilde aangeven dat de beste toezichthouders voor het publiek onzichtbaar zijn. Op het toezichtterrein van deze toezichthouder gaat vrijwel alles goed. Mensen merken er juist niks van als een toezichthouder zijn werk excellent uitvoert. Toezichthouders komen pas in beeld als er dingen fout gaan waarbij het beeld ontstaat dat de toezichthouder fouten heeft gemaakt.

Natuurlijk spelen omstandigheden mee. De EPA was bijvoorbeeld een zeer succesvolle milieutoezichthouder die vrijwel alle rechtszaken tegen bedrijven won. Sinds de Trump-administratie de leiding heeft overgenomen, verliezen ze bijna alles.

Eisen

Coglianese presenteerde de eisen waaraan de excellente toezichthouder moet voldoen in de vorm van “Atoms of Excellence”:

Afbeelding2

Wat betekenen de onderdelen?

Maximale integriteit

 • Trouw aan de wet
 • Respect voor democratie
 • Gecommitteerd aan publieke belangen

Soms kan één niet integere functionaris al de integriteit van de hele organisatie beschadigen.

Volledige competentie

 • Analytische capaciteiten
 • Instrumentele capaciteiten
 • Hoge prestaties

Coglianese heeft hiervoor ook gekeken naar hele andere terreinen waar mensen excellent zijn. Zoals bv muzikanten. Deze mensen trainen hard om beter te worden, hebben aanleg, zijn intelligent, hebben (fysieke) vaardigheden om hun instrument te kunnen bespelen en slagen er in om het publiek te bereiken.

Empathisch engagement

 • Gelijkmatigheid
 • Luisterend
 • Ontvankelijk/responsief

De excellente toezichthouder moet luisteren, leren en leiden. Wees nieuwsgierig! Daarbij benadrukte Coglianese het belang van legitimiteit. Als voorbeeld hoe het niet moet gaf hij de Amerikaanse politie. Die zet in het algemeen meer in op controle/in control zijn dan op empathisch engagement. Dat heeft de legitimiteit -een sleutelfactor voor toezichthouders- van de politie vernietigd waardoor (groepen) mensen de politie niet meer vertrouwen en zich zelfs juist gaan verzetten.
Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo waren er ook politiekorpsen die meeliepen met de protesten (in april/mei 2020, in het kader van Black Lives Matter) in plaats van ze onder controle proberen te houden. Deze politiekorpsen gaven een signaal dat ze ook vinden dat het beter moet. Dat leverde ze al direct veel credits (legitimiteit) op.

Model

Hoe word je een excellente toezichthouder? Daarvoor heeft Coglianese een model ontwikkeld:

Afbeelding1

Voor wat betreft de organisatie is intern leiderschap essentieel alsmede hele duidelijke keuzes en doelen gebaseerd op kennis. En die moeten duidelijker geformuleerd zijn dan bv “veilig voedsel”. De keuzes moeten probleemoplossend en publieksgericht zijn.

Vaak zie je dat toezichthouders vinden dat ze te weinig credits krijgen voor hun goede werk en vooral aamgesproken worden op zaken die fout gaan. Maar er is een verschil tussen excellent willen zijn of willen laten zien dat je excellent bent. Motivatie is belangrijk. Richten op effectiviteit is daarvoor noodzakelijk.

Afbeelding3

Het bovenstaande gecombineerd levert het volgende “regulatory model” op:

Schermafbeelding 2020-06-16 om 13.06.23

Zie ook de website van Coglianese: www.bestinclassregulator.org.

Rob Velders

Categorieën:Geen categorie

2 replies

 1. Interessant Rob, thanks. T.i. de tabel komt in de mail-versie helaas niet helemaal lekker over, zie hieronder. Voor een volgende keer mogelijk beter om een tabel te converteren tot een plaatje? 😊 Hartelijke groet! Aute

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s