Inspecties willen nu ook wet ter bescherming van onafhankelijkheid

In een ingezonden brief in de Volkskrant kondigt Inspecteur-Generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport Jan van den Bos namens de Inspectieraad aan dat het tijd is voor een inspectiewet. Dit tezamen met nog enkele andere voorstellen aan staatsecretaris Raymond Knops om de onafhankelijkheid van de inspecties beter te borgen.

Van den Bos schrijft:

“De aanwijzingen [van de minister-president’] waren een grote stap vooruit. Maar na vijf jaar zijn we toe aan een nieuwe stap. Een stap die recht doet aan wat de samenleving vraagt, het bestuur nodig heeft en de politiek steeds weer vraagt: een wet die het onafhankelijk opereren van rijksinspecties waarborgt.”

Op rijksinspecties.nl wordt een toelichting gegeven op de voorstellen van de Inspectieraad zoals verwoord in een brief aan staatssecretaris Knops (pdf, 6 pagina’s). Men focust vooral op vijf doelen:

– Regel de onafhankelijkheid in een Wet op de rijksinspecties;

– Waar dat nog niet het geval is: maak de inspecteurs-generaal budgetverantwoordelijke voor de middelen die voor de betreffende inspecties beschikbaar zijn;

– Zorg voor een adequate onderbouwing van het jaarlijks beschikbare budget en benut daarvoor instrumenten als risicoanalyses;

– Geef rijksinspecties bestedingsvrijheid binnen het (als lumpsum uitgekeerde) budget;

– Ontwikkel een nieuw governancemodel voor de relatie tussen inspectie en de rest van het ministerie waar alle departementen/onderdelen van kunnen profiteren. Besteed daarin aandacht aan thema’s als (de dialoog over) planvorming en verantwoording, en de relatie tussen nieuwe taken en bijbehorende financiële middelen.

De brief laat overigens nog een aantal vragen over, zoals bijvoorbeeld de relatie met het parlement, ministeriële verantwoordelijkheid, etc. Desalniettemin is het een grote stap in de goede richting!

Rob Velders

Categorieën:Geen categorie

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s