Rijksinspecties willen in departement blijven

De Nederlandse rijksinspecties willen een wet die hun onafhankelijkheid vastlegt, maar ze vinden het ook belangrijk om onderdeel te blijven van een ministerie. Dit schrijven zij in een brief aan staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Als onderdeel van een departement verwachten de rijksinspecties “met meer kracht“ een bijdrage te kunnen leveren aan de beleidscyclus. Zij hechten eraan dat de resultaten van het toezicht onder de directe ministeriële verantwoordelijkheid vallen. Daarom willen ze niet in organisatorische zin ‘op afstand’ (buiten het ministerie als organisatie) worden geplaatst.

Evaluatie

De Inspectieraad pleitte al eerder voor een eigen wet als op opvolger als opvolger van de Aanwijzingen inzake rijksinspecties. In de recente evaluatie van de aanwijzingen zijn echter ook argumenten naar voren gebracht die kanttekeningen plaatsen bij de meerwaarde van wettelijke verankering. De betekenis zou volgens veel gesprekspartners beperkt zijn. In staatsrechtelijke zin is het wettelijk inperken van de ministeriële verantwoordelijkheid ‘een forse stap, die stevig gemotiveerd zou moeten worden’.

Afwegingskader

Volgens de onderzoekers is een politieke afweging nodig. Ze stellen voor eerst een afwegingskader te ontwikkelen. ’Dat zou moeten faciliteren dat de meerwaarde van wettelijke borging, en daarmee de inperking van ministeriële verantwoordelijkheid, voor individuele inspecties wordt gewogen. Op basis daarvan moet vervolgens worden gewogen of een generieke wettelijke verankering in een wet op de rijksinspecties op zijn plek is.’

Categorieën:Geen categorie

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s