Inspecties verbolgen over kritiek Onderzoeksraad

De InspectieJenV, de IGJ en het Agentschap Telecom hebben fel gereageerd op kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op hun onderzoeken naar de 112-storing van 2019.

De Onderzoeksraad stuurde minister Grapperhaus in november ‘aandachtspunten” over de onderzoeken. De toezichthouders zijn daar niet blij mee, schrijven zij in een brief aan voorzitter Jeroen Dijsselbloem:

“In uw brief aan minister Grapperhaus geeft u drie aanvullende aandachtspunten.Wij waren graag in de gelegenheid geweest hierover met u te spreken, alvorens u de aanvullende aandachtspunten publiceerde. We constateren namelijk dat uw beeld niet volledig is. Uiteraard zijn wij alsnog bereid om u hier verder over toe te lichten.”

Ook met de inhoud van de kritiek zijn de inspecties het niet eens. Volgens de Onderzoeksraad deden de inspectiediensten “grondig onderzoek binnen hun expertisegebied”, maar bleven er ook zaken onbelicht. De raad vindt het opvallend:

“dat de inspectiediensten los van elkaar onderzoek hebben gedaan elk naar het onderwerp van hun eigen expertise. De verschillende onderwerpen zijn niet insamenhang geanalyseerd. De conclusies en aanbevelingen zijn alleen gericht op de eigen kolom en zullen worden gemonitord door de eigen inspectie. De Onderzoeksraad mist hierdoor een kritische analyse van de 112-keten als geheel, waarmee mogelijke verbeteringen van de betrouwbaarheid van de 112-keten als geheel buiten beeld blijven.”

De inspecties zijn het niet eens met de kritiek:

“Vanaf de start van het onderzoek hebben wij als inspecties samengewerkt, ieder vanuit het eigen toezichtsgebied en expertise. De scope, de onderzoeksvragen, de rode draden en het opstellen van de rapportage zijn gedurende dit onderzoek met elkaar besproken en afgestemd.”

Volgens de inspecties was er geen sprake van systeemdalen en gaf de storing geen aanleiding om de hele keten te onderzoeken. Ook wijzen ze erop dat de afhankelijkheid van één provider al door een andere partij was onderzocht.

Minister Grapperhaus heeft de brief van de drie rijksinspecties aan de Tweede Kamer gestuurd.

De gebundelde deelonderzoeken van AT, IGJ en Inspectie JenV zijn hier te lezen.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s