DNB gaat mogelijk meer data uitvragen

De nieuwe toezichtaanpak van de Nederlandsche Bank zal ertoe leiden dat financiële instellingen minder met de toezichthouder praten maar mogelijk wel meer informatie moeten aanleveren. Voor kleine instellingen wordt minder toezichtcapaciteit ingezet. ‘DNB accepteert hierbij de situatie dat risico’s gemist kunnen worden als dit niet uit de data blijkt.

De Nederlandsche Bank heeft een nieuwe toezichtaanpak vastgesteld, onder de naam Actualisatie Toezicht Methodologie (ATM). De toezichthouder benadrukt ‘dat het doel van toezicht is om het risico op en de impact van een falende instelling te beperken en niet om dit te allen tijden te voorkomen. Wij willen onze beschikbare capaciteit daar inzetten waar de grootste prudentiële en integriteitsrisico’s worden gesignaleerd.’

Volgens DNB wordt het toezicht ‘ dynamischer’, waardoor het toezicht ook in de loop van het jaar kan veranderen, bijvoorbeeld als het risicoprofiel van een bank of andere instelling verandert.

Minder praten

DNB gaat minder praten met instellingen. Het reguliere toezicht wordt meer gebaseerd op data, minder op gesprekken en bezoeken.

‘Wat minder betekent in de praktijk, hangt af van de toezichtklasse waarin uw instelling is ingedeeld. Hoe groter en complexer, hoe meer gesprekken ook in het gewone toezicht. Toch wordt het aantal gesprekken ook daar minder.

Proportionaliteit

In het toezicht op kleine instellingen moet ‘meer proportionaliteit’ komen, maar:

‘Tegelijkertijd houden we nadrukkelijk de mogelijkheid open om steekproefsgewijs bij kleine financiële instellingen langs te komen. Per saldo leidt de aanpassing van de methodologie er voor alle impactklassen toe dat we minder tijd zullen besteden aan het basiswerk, zoals het voeren van periodieke gesprekken en meer aan activiteiten in het risicogebaseerde programma.’

Uitvragen

De nieuwe aanpak leidt “niet per se” tot meer uitvragen voor de sector, maar het kan zijn dat DNB meer behoefte aan informatie krijgt.

‘Wij kijken uiteraard eerst naar de gegevens die wij al tot onze beschikking hebben vanuit bestaande rapportages en uitvragen. Daar valt vaak al veel informatie uit te halen. Wel bestaat de mogelijkheid dat door verdere ontwikkeling van risicomodellen informatie nodig is waar DNB nog niet standaard over beschikt. Dit zou dan tot een aanpassing of uitbreiding kunnen leiden van de informatie die wij uitvragen.’ 

Meer informatie over de nieuwe toezichtaanpak vindt u hier.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s