Rijkstoezichthouders verkennen ‘remote sensing’

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat, met andere rijkstoezichthouders, de mogelijkheden en haalbaarheid van ‘remote sensing’ verkennen voor het toezicht op archeologische rijksmonumenten. Dit blijkt uit het werkprogramma 2021-2022 van de inspectie. In reactie op de Toeslagenaffaire wordt de capaciteit van de IOE ‘aanzienlijk’ uitgebreid.

Bij remote sensing wordt op afstand informatie vergaard. De IOE schrijft daarover:

‘Remotesensingtechnieken hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Satelliet-, vliegtuig-, helikopter- en dronebeelden leveren interessante gegevens op. Het gaat om foto’s, video-, geur- en infraroodbeelden. De rijksinspecties gebruiken die beelden steeds vaker voor hun toezicht.’

Toeslagen

In het werkprogramma is de recent aangekondigde groei van de IOE nog niet verwerkt. Volgens de kabinetsreactie op de Toeslagenaffaire wordt ‘het onafhankelijk toezicht op naleving van de Archiefwet, en daarmee de kwaliteit van de informatiehuishouding, door de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed versterkt door diens capaciteit aanzienlijk uit te breiden. Rapporten van de IOE worden gedeeld met de Kamer en vormen een belangrijke bron voor zowel genoemd Adviescollege op basis van de Woo als de regeringscommissaris.’ In het najaar van 2020 is de inspectie een onderzoek gestart naar de archivering van de toeslagendossiers bij de Belastingdienst, blijkt uit het werkprogramma. 

Magneetvissen

In het werkprogramma zegt de IOE scherpe keuzes te moeten maken, ‘mede door de geringe omvang van de inspectie’. Zij besteedt onder meer aandacht aan magneetvissen:

Door de coronacrisis gingen meer mensen dan ooit met een metaaldetector of een magneet op zoek naar spulletjes in de grond en het water. Dat bevordert het gevoel van een gedeeld verleden en een gezamenlijke toekomst, zeker als interessante vondsten goed worden gedocumenteerd en ontsloten. Maar er zijn ook nadelen. Lang niet alle vondsten worden gemeld, terwijl dat wel verplicht is. De inspectie zal deze ontwikkeling blijven volgen. Daarbij besteedt ze extra aandacht aan magneetvissen, dat in tegenstelling tot metaaldetectie illegaal is, en aan metaaldetectie op rijksmonumenten.

Het werkprogramma is door minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer gestuurd.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s