“Ook wij moeten opletten of mensen in knel komen”

“Het is ook aan ons om op te letten of mensen in de knel komen.” Dit zei voorzitter Jan van den Bos bij de digitale nieuwjaarsbijeenkomst van beroepsvereniging VIDE. Volgens de voorzitter van de Inspectieraad moeten de toezichthouders daarbij samenwerken met andere partijen.

De inspecteur-generaal van de ILT wees hierbij op de Toeslagenaffaire. In reactie op het rapport “Ongekend onrecht” vroeg het kabinet al om meer signalen van rijksinspecties over knelpunten.

Onafhankelijk

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst pleitte prof. mr. Pieter van Vollenhoven opnieuw voor onafhankelijk toezicht. Hij wil dat rijksinspecties zelfstandige bestuursorganen worden. Deze wettelijke status moet hen beschermen tegen ‘onderhandse aanwijzingen of ingrepen in rapporten’.

Ook de Inspectieraad wil dat de onafhankelijkheid van rijksinspecties wordt vastgelegd in een wet. Van de Bos wil ook ‘financiële keuzevrijheid’: rijksinspecties mogen niet met geld gestuurd worden. De onafhankelijkheid laat volgens hem onverlet dat een ‘zekere nabijheid’ nodig is in de relatie met beleidsdepartementen. Houding en gedrag zijn daarbij van belang.

Categorieën:Geen categorie

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s