Koolmees start discussie over ‘wijdvertakt stelsel’ van regels

Minister Koolmees (SZW) wil een discussie over de vraag of het huidige ‘wijd- en fijnvertakte stelsel optimaal bijdraagt aan veilig, gezond en eerlijk werk’. Hij schrijft dit naar aanleiding van Kamervragen over het boetebeleid van de Inspectie SZW.

Dat gevalsbehandeling en rechtsbescherming adequaat zijn, betekent voor mij niet bij voorbaat dat het stelsel daarmee optimaal is. Het is een noodzakelijke voorwaarde bij overheidshandelen. Het is niet per definitie ook een voldoende conditie voor het doel van veilig, gezond en eerlijk werk. Ik sta er dan ook zeker voor open om gezamenlijk met alle betrokken stakeholders een antwoord te formuleren op de vraag of het bestaande wijd- en fijnvertakte stelsel optimaal bijdraagt aan veilig, gezond en eerlijk werk. 

Koolmees wil van de aandacht voor naleving en handhaving gebruik maken om een traject te starten met werkgevers- en werknemersorganisaties, wetenschappers en andere stakeholders

Stakeholders zijn tot nog toe regelmatig betrokken bij onderdelen van het stelsel, maar het ontbreekt aan het systematisch met de stakeholders beschouwen van zowel de onderdelen als het geheel van het stelsel en of het zijn doelen bereikt.  

Een aantal uitgangspunten zou moeten worden behouden:

  • Codificatie van jurisprudentie
  • Denken vanuit de ‘werkgeverspiramide’, de meeste bedrijven kunnen en willen de regels naleven. De smalle top is crimineel.
  • Een brede interventiemix om verschillende interventies (communicatie, branchecoaches, zelf-inspectie, boetes en stillegging etc.) toe te snijden op de verschillende lagen in de piramide.
  • Van streepjes naar effect: niet aantallen inspecties, maar het behaalde effect vooropstellen. Bijvoorbeeld door ‘hoger’ in de keten te interveniëren.
  • De gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek: gericht op leren van ongevallen en verbetering van de veiligheidscultuur in een bedrijf
  • De naar aanleiding van Covid-19 ontwikkelde aanpak gericht op gedragsverandering.

Lees hier de brief van minister Koolmees.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s