Rijksadviseur: agentschapsmodel ‘minder geschikt’ voor toezicht

De oordeelsvorming van rijksinspecties moet onafhankelijk zijn, maar is dat genoeg? Deze vraag werpt Peter Heij van ABDTOPconsult op in zijn advies Toezicht met beleid over de NVWA. Het agentschapsmodel sluit volgens hem ‘niet optimaal’ aan op de ‘autonome positie als autoriteit’.

Het agentschapsmodel is vooral geschikt voor uitvoerende dienst verlening en minder voor onafhankelijke toezichthouders’, aldus Heij.

In het agentschapsmodel is sprake van drie rollen met elk hun eigen taken: de eigenaarsrol, die verantwoordelijk is voor de continuïteit en het efficiënt functioneren van het agentschap; de opdrachtgeversrol die aangeeft wat het agentschap zou moeten doen en daarbij vooral aandacht heeft voor de effectiviteit van het werk dat het agentschap levert; en ten slotte de opdrachtnemersrol die bepaalt hoe de opdracht wordt uitgevoerd.’

‘Zou de NVWA meer vrijheid moeten hebben om te bepalen waar zij toezicht op houdt?’, vraagt Heij zich af, waarbij hij pleit voor een bredere discussie binnen de rijksdienst. In Nederland zijn naast de NVWA ook ILT, de Nederlandse Emissieautoriteit en Agentschap Telecom vormgegeven als een agentschap. Volgens de adviseur moet in elk geval de oordeelsvorming van een rijksinspectie onafhankelijk zijn, ‘maar de vraag is of dat genoeg is’.

Categorieën:Geen categorie

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s