Geen Autoriteit Defensie en Veiligheid

De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) wordt niet omgevormd tot een Autoriteit Defensie en Veiligheid. Dit schrijven minister Bijleveld en staatssecretaris Visser aan de Tweede Kamer.

De Visitatiecommissie Defensie en Veiligheid adviseerde om het systeem van “beleid, toezicht en handhaving door te ontwikkelen door het perspectief van een Autoriteit Defensie en Veiligheid te onderzoeken.” Daarbij werd gedacht aan het Britse model van een Defence Safety Authority (DSA). Ook verwees de commissie naar de Nederlandse Autoriteit Nucleaire veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Volgens de bewindspersonen past dit model niet goed bij de nieuwe topstructuur van Defensie, ‘terwijl de opzet van de IVD juist naadloos aansluit bij het stelsel van rijksinspecties in eigen land’. In het Britse model zijn regulering en toezicht op veiligheidsterrein samengevoegd. In Nederland worden beleid, uitvoering en toezicht sinds 2020 duidelijker gescheiden.

Samenspel

Bijleveld en Visser benadrukken in hun brief het belang van het ‘samenspel’ tussen beleid, uitvoering en toezicht op veiligheidsgebied. Daartoe komt binnen Defensie maandelijks het Veiligheidscomité bijeen, onder voorzitterschap van de secretaris-generaal.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s