Kaag verkent toezicht op verantwoord ondernemen

Minister Sigrid Kaag
(foto: Rijksoverheid)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert verkennende gesprekken met verschillende mogelijke toezichthouders op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van ‘dynamisch’ toezicht.

Dit schrijft minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief over de voortgang van de beleidsnota ‘Van Voorlichten tot Verplichten’.

Kaag denkt aan bestuursrechtelijke handhaving van de zogenaamde ‘gepaste zorgvuldigheidsverplichting’ (due diligence). De inrichting van het toezicht hangt af van de regels die in Europa worden afgesproken.

‘Zou voor bestuursrechtelijke handhaving gekozen worden, dan moet deze structureel en systematisch plaatsvinden met inachtneming van de huidige grenzen aan de (extraterritoriale) rechtsmacht bij het toezicht. Dit geeft duidelijkheid over de normstelling en draagt bij aan rechtszekerheid voor ondernemingen.

Een mogelijkheid is dat bij een toezichthouder meldingen en klachten kunnen worden gedeponeerd als een onderneming zich niet houdt aan de gepaste zorgvuldigheidsverplichting of de algemene zorgplicht. Bij overtreding zou een last onder dwangsom of bestuurlijke boete kunnen worden opgelegd.

‘Dynamisch’ toezicht

Kaag onderzoekt ook het idee van ‘dynamisch’ toezicht.

Met ‘dynamisch toezicht’ wordt bedoeld dat het toezicht er niet zozeer op is gericht om te zien of bedrijven fouten maken, maar op het stimuleren van bedrijven om het steeds beter te doen, daarbij gebruik makend van in de markt bestaande goede voorbeelden.

Lees hier de brief.

(PvD)

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s