Volgend kabinet beslist over toezicht op impact regels

Het volgende kabinet moet beslissen over het toezicht op de toepassing van impact assessments bij nieuwe regelgeving. In de komende maanden worden de mogelijkheden voor in- en extern toezicht verkend, in reactie op een aanbeveling van de OESO.

Dit blijkt uit de laatste voortgangsrapportage van de operatie Inzicht in Kwaliteit. Minister Hoekstra (Financiën) presenteert daarbij een plan om het Integraal Afwegingskader voor beleid en regelgeving te herzien. Het IAK bevat eisen en afwegingen die worden gebruikt om gevolgen van beleid en regelgeving in beeld te brengen, af te wegen en te onderbouwen.

Het is de bedoeling dat het IAK eerder en beter wordt toegepast. Ook in de kabinetsreactie op de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag kondigde het kabinet aan dat er beter gebruik moet worden gemaakt van het IAK.

Eerder toonde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling zich kritisch over Regulatory Impact Assessment (RIA) in Nederland. Een van de belangrijkste aanbevelingen ging over toezicht op de toepassing daarvan:

“It is crucial that regulatory oversight and supervision of the IAK is strengthened, ensuring that key roles and responsibilities are clearly understood, and that regulatory management tools are used effectively.

Volgens de OESO kan een nieuw orgaan worden opgericht of het mandaat van de bestaande ATR worden verbreed. Ook kan een ministeriële commissie worden ingesteld. In het Nederlandse plan van aanpak staat nu:

“In het OESO-rapport wordt tevens de aanbeveling gedaan om een externe toezichthouder in te stellen voor de toepassing van het IAK. Dit vraagt om substantiële aanpassingen in hoe de Nederlandse rijksoverheid nu is georganiseerd. Daarom wordt in de komende maanden verkend welke mogelijkheden er zijn voor in- en extern toezicht met welke voor- en nadelen. Een eventueel besluit hierover wordt overgelaten aan het volgende kabinet.”

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s