Auditdienst Rijk ontsteekt discussie over werkwijze rijksinspecties

Een ADR-rapport met stevige conclusies over de Inspectie Justitie en Veiligheid kan leiden tot aanpassingen in de werkwijze van de verschillende rijksinspecties. Dit blijkt uit een brief van minister Grapperhaus (J&&V) over mogelijke ongewenste beïnvloeding van inspectieonderzoeken.

Op de tafel van de Inspectieraad ligt nu het voorstel om reviewers onderzoek te laten doen naar de kwaliteit van inspectieonderzoeken. De samenwerkende rijksinspecties buigen zich ook over andere aanbevelingen van de Auditdienst Rijk.

Aanleiding is onderzoek naar de totstandkoming van rapporten van de Inspectie JenV. De ADR constateerde daarin interventies “waarbij op z’n minst sprake is van schijn van ongeoorloofde beïnvloeding”.

De ADR zag bijvoorbeeld dat onderzoeksvragen waren opgesteld door de organisatie die onder toezicht stond. Ook was de invloed van externe adviseurs op inspectierapporten “niet transparant en onafhankelijk”.

Review

De ADR stelt dat de “methodologische kwaliteit van de inspectieonderzoeken” beter moet worden geborgd. Daarbij pleit de dienst voor een “expliciete rol” voor het instrument van de review.

In reactie op de aanbevelingen heeft inspecteur-generaal Korvinus in de Inspectieraad de suggestie gedaan “om een groep reviewers te formeren die onderzoek kunnen doen naar de kwaliteit van onderzoek van de verschillende inspecties.”

Minister Grapperhaus schrijft daarover aan de Tweede Kamer:

“Beoogd wordt om de kwaliteit systematisch en periodiek door te lichten. In het Jaarbericht van de Inspectie zal een reflectie op deze periodieke peerreview worden opgenomen zodat ook uw Kamer hier kennis van kan nemen. De komende periode wordt dit initiatief concreet uitgewerkt waarbij het uitgangspunt is hier na het voorjaar mee van start te kunnen. Hiermee wordt een impuls gegeven aan het verbeteren van de kwaliteit en het institutionaliseren van tegenspraak.”

Relevant

Minister Grapperhaus meldt dat ook de andere aanbevelingen in de Inspectieraad aan de orde zijn gesteld “omdat deze mogelijk ook voor andere Inspecties relevant kunnen zijn”.

Hoogleraar Paul ’t Hart is gevraagd om over een half jaar te rapporteren over de uitvoering van de aanbevelingen door de Inspectie JenV.

(PvD)

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s