Bedrijven en toezichthouder oneens over betekenis kwaliteitssysteem

“Er is verschil van mening tussen de NVWA en andere partijen over wat de acceptatie van kwaliteitsschema’s op Ketenborging.nl had moeten betekenen voor het vormgeven van overheidstoezicht op de voedselsector.” Dit staat in de evaluatie van ketenborging.nl door Berenschot.

Kwaliteitssystemen die voldoen aan bepaalde criteria worden opgenomen op de website van de Stichting Ketenborging.nl. Positief is dat de NVWA maakt duidelijk hoe naar private kwaliteitssystemen wordt gekeken en dat het onderlinge vertrouwen is toegenomen. Het evaluatierapport stelt echter ook:

“Sommige bedrijven zijn teleurgesteld dat ze geen aangepast toezicht terugzien in de praktijk, omdat ze dachten dat dit direct zou gebeuren als ze een geaccepteerd kwaliteitsschema zouden gebruiken. De NVWA is daarentegen van mening dat dit nooit de belofte is geweest. Het toetsingsproces voor acceptatie op Ketenborging.nl ziet de NVWA slechts als eerste stap in samenwerking met een private schema-eigenaar; effect op het toezichtregime van de NVWA op bedrijven die met goedgekeurde schema’s werken is alleen op langere termijn een mogelijkheid.”

Bedrijven zien in de praktijk beperkte gevolgen in het toezicht:

“Het effect van Ketenborging.nl op de invulling van publiek toezicht wordt nu vooral ervaren door iets versterkte communicatie en informatie-uitwisseling tussen de NVWA en schema-eigenaren.

Herbezinning

“De uitkomsten van de evaluatie zijn voor de Stichting Ketenborging aanleiding voor een herbezinning van hun verantwoordelijkheid, rol en taken die zij hebben bij het stimuleren van zelfregulering van de voedselveiligheid”, schrijven minister Van Ark en minister Schouten aan de Tweede Kamer.

“Zelfregulering is een belangrijke pijler van het stelsel van de voedselveiligheid. Zowel de sectoren als de overheid (zowel NVWA als departementen) zullen waar mogelijk blijven samenwerken bij (het stimuleren van) de zelfregulering.”

(PvD)

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s