Beleidsonderzoek: nieuwe regels voor inspectie-agentschappen

Er moeten andere regels komen voor inspecties die zijn georganiseerd als agentschappen. Dit staat in het interdepartementale beleidsonderzoek (IBO) over agentschappen.

In Nederland geldt de Regeling agentschappen voor uitvoeringsorganisaties zoals Rijkswaterstaat en DUO, maar ook voor de NVWA, ILT, Nederlandse Emissieautoriteit en het Agentschap Telecom. Deze constructie stuit op weerstand van de Inspectieraad. De samenwerkende rijksinspecties vinden dat het agentschapsmodel, waarin zij worden beschouwd als ‘opdrachtnemer’ van beleid, niet past bij onafhankelijk toezicht. Zij werden daarin eerder gesteund door Peter Heij van ABDTOPConsult.

De IBO-werkgroep ziet nu twee mogelijkheden. Of er komt een regeling op hoofdlijnen voor alle agentschappen, met ruimte voor een bijzonder regime voor inspecties. Of er komt een specifiek governance-model voor rijksinspecties, zoals bepleit door de Inspectieraad.

De IBO-werkgroep maakt zelf geen keuze, maar wijst op de bredere discussie over overheidsorganisaties, waarover eind 2021 keuzes moeten worden gemaakt. Een volgend kabinet zal hierover een standpunt moeten innemen.

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s