Rapporten IBTD worden doorgestuurd naar Kamer

De nieuwe Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) mag rapporten niet rechtstreeks aan het parlement aanbieden. Wel wordt geregeld dat de verantwoordelijke bewindspersoon de onderzoeksresultaten meteen moet doorsturen.

Dit blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Vijlbrief op vragen uit de Tweede Kamer.

“Nu we gekozen hebben voor een inspectie en daarmee een organisatie onder de verantwoordelijkheid van de minister, ligt het niet in de rede de IG de autonome bevoegdheid te geven rapporten aan de Kamer te sturen.”

De staatssecretaris wil wel tegemoetkomen aan zorgen in de Tweede Kamer door in een ministeriële regeling af te wijken van de Aanwijzingen inzake rijksinspecties. Die gaan ervan uit dat een bewindspersoon eerst een beleidsreactie kan opstellen voordat een rapport openbaar wordt. Bij de IBTD wordt de regel dat rapporten meteen worden doorgestuurd.

“We willen wel aan uw zorgen tegemoetkomen door in de ministeriële regeling voor de IBTD te bepalen dat een bewindspersoon die een rapport van de IBTD toegestuurd krijgt, dat rapport terstond en onverkort doorstuurt naar de Staten-Generaal. Het is wenselijk dat op ieder rapport van de IBTD een beleidsreactie opgesteld wordt; deze zal dan op een later moment (binnen zes weken) aan de Staten-Generaal aangeboden worden.”

Ook het werkprogramma van de IBTD zal aan de Staten-Generaal worden doorgestuurd. Zij krijgen zo de mogelijkheid om erop te reageren voordat de minister een besluit neemt over goedkeuring ervan. Vervolgens informeert de ministers de volksvertegenwoordigers over het besluit.

Vijlbrief wil niet dat de Kamer een grotere rol krijgt bij de vaststelling van het werkprogramma. Hij verwijst daarbij naar “het belang van de onafhankelijkheid van de IBTD ten opzichte van de politiek in den brede”.

De ministeriële regeling over de IBTD wordt medio november naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees ook Onafhankelijkheid uitgangspunt bij Inspectie belastingen, toeslagen en douane

Categorieën:Geen categorie

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s